Bănci și Asigurări

Băncile din România cu cele mai multe sucursale

Băncile din România cu cele mai multe sucursale

Autor: Ciprian Botea

06.07.2013, 09:19 3229

Băncile cu cele mai extinse zece reţele teri­to­riale deţin 80% din sucursalele şi agenţiile din sistemul bancar, puţine instituţii de credit mai având reţele care să acopere şi oraşele mici du­pă ajustarea prezenţei teritoriale din ultimii ani. Doar cinci bănci au reţele mai mari de 500 de unităţi, echivalentul unei cote de piaţ de circa 10%.

CEC Bank, deţinută de stat, ocupă prima po­ziţie în clasamentul băncilor cu cele mai multe sucursale şi agenţii, cu un număr de 1.097 de unităţi, deşi a închis peste 300 de locaţii de la în­ceputul crizei. Anul acesta, banca a renunţat la 30 de unităţi neprofitabile, iar oficialii băncii au sugerat recent că procesul va continua, mai ales în contextul în care banca are de departe cea mai mare reţea deşi după volumul activelor ad­ministrate deţine doar poziţia a patra pe piaţă.

Pe poziţia a doua se află BRD, care ocupă locul doi pe piaţă şi după volumul activelor ad­mi­nis­trate, cu o reţea de 915 sucursale şi agenţii. BRD a închis circa 20 de unităţi în ulti­mul an, după ce mult timp a evitat să se alinieze tren­dului general de pe piaţă şi şi-a conservat reţeaua la nivelul anterior crizei. Banca a înce­put însă anul trecut să-şi reevalueze reţeaua teritorială.

Mai multe bănci mari au început să ana­lize­ze mai atent eficienţa unităţilor, în con­cordanţă cu nivelul cererii de servicii bancare. Peste 320 de sucursale şi agenţii au dispărut anul trecut din sistem, ceea ce înseamnă o accelerare a re­struc­turării după mai mulţi ani în care bancherii au fost reticenţi să se ajusteze la noile condiţii din piaţă pentru că sperau la o revenire rapidă a economiei şi implicit a cererii de credite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO