Bănci și Asigurări

Bancile europene au trimis la BNR 30 de notificari pentru servicii directe

12.03.2007, 18:17 20

K&H Bank, a doua mare banca din Ungaria si una dintre cele mari investitii ale grupului belgian KBC in Europa Centrala, a notificat la Banca Nationala intentia de a oferi servicii in mod direct in Romania, in virtutea pasaportului unic european pentru servicii financiare. KBC a transmis si o notificare in nume propriu.
Pana in prezent, 30 de institutii de credit din Uniunea Europeana (unele apartinand aceluiasi grup financiar) au parcurs procedura care le permite sa opereze direct pe piata romaneasca fara a deschide sucursale, multe dintre ele fiind specializate in servicii de investment banking si private banking.
La sfarsitul lui 2005, K&H Bank detinea 9,5% din piata bancara ungara, la distanta in urma liderului OTP, care avea o cota de piata de peste 24%, insa inaintea MKB (actionarul majoritar al Romexterra Bank), CIB (Intesa) si Erste.
A doua mare banca ungureasca a inregistrat in 2006 active de 8,6 miliarde de euro (ceva mai mult decat BRD, al doilea jucator din Romania) si un profit brut de 73,2 milioane de euro.
K&H este o banca puternica de retail, care beneficiaza de experienta KBC in domeniul instrumentelor de economisire si banc assurance, insa ofera si servicii pentru clienti corporate.
De la sfarsitul anului trecut, belgienii de la KBC sunt prezenti pe piata locala a serviciilor financiare dupa ce au cumparat firma de leasing Romstal Leasing si compania de brokeraj bursier Swiss Capital. KBC a anuntat ca va urmari o strategie de nisa, concentrandu-se pe anumite zone de business in care isi poate pune in valoare expertiza - consumer finance, asigurari, administrare de active si finantare pentru IMM-uri.
Pe lista bancilor europene interesate de piata romaneasca au intrat recent si germanii de la LRP Landesbank Rheinland-Pfalz, institutie financiara cu capital public controlata de landul Baden-Wuerttemberg prin intermediul bancii Landesbank Baden-Wurttemberg (LBBW). LRP ofera scheme sofisticate de finantare mai ales pentru companii din sectorul imobiliar - dezvoltatori, fonduri, companii de leasing imobiliar. O institutie germana similara care a trimis notificare este West LB.
Prezenta deja pe piata prin intermediul unei filiale care urca agresiv in clasamentul activelor, OTP Bank Ungaria, cel mai mare jucator de pe piata vecina, a notificat BNR pentru a putea oferi servicii si direct de la Budapesta. La fel a facut si Erste, actionarul majoritar al BCR.
De asemenea, Danske Bank, cea mai mare banca daneza, a facut doua notificari: una in nume propriu si alta prin Danske Bank International, filiala sa din Luxemburg specializata in servicii de private banking, investitii internationale si administrare de active. Danske Bank este un jucator de talie mare pe pietele financiare scandinave, cu 3,5 milioane de clienti de retail, oferind inclusiv servicii de asigurare si administrare de fonduri de pensii.
In Europa Centrala, danezii detin o subsidiara la Varsovia, cu oferta completa de la credite de consum la private banking.
Surse bancare citate de Mediafax in urma cu o saptamana indicau si prezenta spaniolilor de la laCaixa printre bancile europene interesate sa ofere direct servicii, insa numele lor nu figureaza pe lista actualizata publicata de BNR.
Unii bancheri locali, mai ales din zona corporate, reclama pozitia concurential dezavantajoasa in fata bancilor europene din cauza rezervelor minime obligatorii care maresc costul finantarilor pe care le pot oferi clientilor. Alternativa competitiva ramane acordarea de credite direct de la bancile mama, in dauna bilanturilor locale.
De asemenea, ramane de vazut cum vor rezista bancile locale cu servicii de private banking in fata competitiei unor case celebre in lumea oamenilor cu bani multi, din Luxemburg, Olanda sau Elvetia. Pe lista BNR figureaza in aceasta "sectiune" GE Artesia Bank, o subsidiara specializata in private banking a gigantului american GE. GE a cumparat anul trecut trei companii de servicii financiare nebancare, pregatind o adevarata ofensiva in cursul acestui an.
In acelasi timp, mari banci de investitii precum JP Morgan, Lehman Brothers, Citigroup, Bear Sterns sau State Street au primit si de la CNVM atestate conform carora isi pot oferi serviciile direct pe piata de capital locala - brokeraj, administrare de active, consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO