Bănci și Asigurări

Bancile si-au triplat marjele la lei si le-au mentinut la euro

Bancile si-au triplat marjele la lei si le-au mentinut la euro
07.01.2010, 23:14 138

Marjele de dobanda ale bancilor pe segmentul de retail(diferenta dintre dobanzile percepute la credite si cele platite ladepozite) s-au stabilizat la sfarsitul anului trecut in jurul a7,5% la lei si 2,7% la euro in conditiile in care si ritmul decrestere al neperformantelor s-a aplatizat treptat, generand maiputina presiune asupra costurilor de risc, arata datele BNR.

Comparativ cu sfarsitul lui 2008, marjele la lei sunt insatriple, in timp ce la euro nivelul este constant.

Diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite,respectiv venitul net din dobanzi, trebuie sa acopere in principalcostul riscului, exprimat prin provizioane, care a explodat anultrecut.

"Exista lichiditate pe piata, dar observ o reticenta a bancilorin a relua creditarea. Estimez ca impactul reducerii dobanzii dereferinta asupra dobanzilor la credite nu se va resimti imediat, ciintr-un interval de doua-trei luni", a declarat Daniel Boaje,directorul general al Cetelem, cea mai mare companie de credite deconsum la nivel local.

Marjelela lei raman de trei ori mai ridicate comparativ cu sfarsitul lui2008, in conditiile in care bancile incearca sa-si conserveveniturile din dobanzi pentru a acoperi costurile de risc mai maricomparativ cu anii anteriori.

Cresterea accelerata a creditelor neperformante in prima parte aanului trecut a fortat bancile sa constituie provizioane mai maripentru acoperirea pierderilor. In decembrie 2008, provizioanelereprezentau 3,75% din soldul creditelor acordate de banci, pentruca la sfarsitul lunii noiembrie 2009 ponderea sa urce la 7,1%.

"Din punctul nostru de vedere, nivelul creditelor neperformanteramane ridicat, dar am vazut o oarecare stabilitate in ultimeletrei luni. Sper ca presiunile asupra bugetelor clientilor de lainceput de an sa nu destabilizeze aceasta situatie", spuneBoaje.

In cazul creditelor si depozitelor in euro, marjele au ajuns innoiembrie la 2,76%, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi lunadin 2008.

In noimebrie, dobanzile la creditele noi in lei pentru locuinteau crescut fata de luna anterioara cu o jumatate de punctprocentual, pana la 13,6% pe an.

Costul efectiv al creditelor de consum in lei a crescutnesemnificativ fata de octombrie, in timp ce dobanzile la produselesimilare in euro au coborat cu 0,4%, pana la 9,91% pe an,inregistrand astfel a treia luna consecutiva de scadere.

Banca centrala a decis, in prima sedinta de politica monetaradin 2010, reducerea dobanzii- cheie cu 0,5%, pana la 7,5% pe an.Impactul acestei decizii asupra reluarii creditarii se va resimitiinsa cu intarziere.

In ciuda reticentei bancherilor, cererea de credite de consum acrescut semnificativ in noiembrie comparativ cu celelalte luni din2009, numarul interogarilor bazei de date a CRB pentru debitoriipotentiali ajungand in noiembrie la peste 210.800, in crestere cu52% fata de media primelor zece luni din 2009.

Si in decembrie, cererea de credite pare sa-si fi continuatascensiunea, cel putin pe partea de consum. "A fost o lunadecembrie cu o cerere mai mare de produse de credit, in specialcarduri de credit si credite in magazin, comparativ cu medialunilor anterioare", spune directorul general al Cetelem.

Isi protejeaza sursele de castig

Marjele de dobanda ale bancilor s-au stabilizat in ultimele luniale anului trecut, pe fondul presiunilor mai mici din parteacreditelor neperformante. Diferenta dintre dobanzile la depozitelesi creditele in lei pentru populatie ramane insa ridicata, bancilemanifestand in continuare prudenta vizavi de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO