Bănci și Asigurări

Bancile stau mai bine pentru ca au incadrat eronat creditele restructurate

Bancile stau mai bine pentru ca au incadrat eronat creditele restructurate
23.12.2009, 23:25 44

Bancile sunt in plin proces de revizuire a calculelor pentruprovizioanele constituite in contul creditelor restructurate,incercand sa isi rotunjeasca veniturile pe sfarsit de an, inasteptarea publicarii de catre BNR a unor reglementari mai blandein acest domeniu. Banca centrala spune insa ca va veni doar cuclarificari, intrucat bancherii nu au aplicat corect norma invigoare.
"Bancile au tratat restructurarea tot ca refinantare si audeclasificat clientii eronat. Au prevederile in Norma 17, dar nule-au aplicat corect. Noi le vom aduce explicatii", spune NicolaeCinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
Oficialii BNR au aratat la inceputul lunii ca documentul prin caresunt prezentate aceste clarificari urma sa fie publicat pana lasfarsitul anului. Pana acum documentul nu a fost insapublicat.
"Am inceput sa revizuim provizioanele constituite in cazulcreditelor restructurate si ne asteptam la o influenta pozitivaasupra rezultatelor financiare pe trimestrul IV prin eliberareaunor sume. Discutia privind provizionarea acestei categorii decredite dureaza de mai multe luni, dar BNR nu a adus lamuriri",afirma reprezentantul unei banci.
Pe fondul problemelor din economie, tot mai multi dintre clientiibancilor au ajuns sa intampine probleme la plata.
Datele BNR arata ca ponderea creditelor afectate de restante (cuintarzieri la plata ratelor de cel putin o zi) s-a dublat intreseptembrie anul trecut si septembrie curent, pana la 17%.
In aceste conditii, provizioanele constituite de banci au ajuns la12,9 miliarde de lei (circa
3 miliarde de euro) la sfarsitul lui septembrie, fata de 6 miliardede lei in septembrie anul trecut si 3,6 miliarde de lei indecembrie 2007.
Cinteza spune ca BNR nu a facut o estimare in privinta impactuluipe care l-ar avea introducerea acestor clarificari privindreglementarea provizioanelor. Nici date privind volumul creditelorrestructurate la nivelul pietei nu sunt disponibile. In cazulbancilor din esalonul doi care au oferit solutii de restructurare acreditelor, pana la 10% din clienti au apelat la aceste facilitati(cum a fost cazul la OTP Bank).
Cand BNR a permis bancilor sa deduca din valoarea creditelor curestante mai vechi de 90 de zile pana la 25% din valoareagarantiilor detinute, Cinteza a calculat ca au fost eliberateprovizioane de 2,4 mld. lei, care s-au constituit in venituripentru banci. Prin Asociatia Romana a Bancilor, bancherii au cerutinca din primavara modificarea reglementarilor privind constituireade provizioane. Unele banci au interpretat ca orice credit pentrucare se face restructurare trebuie trecut automat in categoria"pierdere", respectiv provizionat integral.
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spunea lainceputul lunii ca prin aceste precizari se va corecta ointerpretare anacronica a reglementarilor. El a subliniat ca inlipsa unei schimbari de optica, bancile ar fi fost descurajate samai ofere clientilor posibilitatea restructurarii creditelor,mergand mai degraba direct spre executarea garantiilor in cazul incare ar constata probleme la plata ratelor.
Restructurarea unui credit presupune modificarea unora dintreparametrii initiali din contract - fie acordarea unei perioade degratie, extinderea perioadei de rambursare, sau reducerea dobanzii.Clientii pot negocia cu bancile chiar si stergerea unei parti dindatorie, insa in acest caz, suma trebuie trecuta pe pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO