Bănci și Asigurări

Bancile vand in aprilie si mai aproape 400 de case si terenuri executate silit

Bancile vand in aprilie si mai aproape 400 de case si terenuri executate silit
11.04.2010, 23:08 116

Numarul licitatiilor cu bunuri aflate in executare silitacontinua sa creasca rapid, numai pana acum bancile anuntand ca vorsa vanda in aprilie si mai aproximativ 400 de case si terenurirecuperate de la clientii care nu si-au mai platit ratele lacredite, potrivit anunturilor publicate pe site-urilecreditorilor.

Cei mai ocupati se dovedesc in prezent executorii RaiffeisenBank care si-au propus sa vanda numai luna aceasta 70 de imobilerecuperate de la clienti, in timp ce pentru luna mai au programat21 de licitatii. Si BCR incearca sa vanda in aprilie si mai aproape70 de case si terenuri.

Avalansa de bunuri executate silit scoase la vanzare vine incontextul in care peste cazurile noi se adauga si licitatiilereluate pentru bunurile care nu au putut fi valorificate laincercarile anterioare. Majoritatea imobilelor scoase la vanzaresunt la a doua sau chiar a treia licitatie si au pretul redus cu25%.

"Piata este blocata pentru ca toata lumea asteapta ca preturilesa mai coboare. Peste executarile noi sunt si foarte multe cazuricare vin din urma", a comentat un executor independent.

Executorii atrag insa atentia ca de cele mai multe ori pretul nuscade sub 75% din valoarea initiala sau sub creanta pe care banca oare de recuperat. Legea permite bancilor ca incepand cu a treialicitatie sa accepte cel mai bun pret oferit, insa in majoritateacazurilor bancile nu accepta un pret mai mic decat pretul depornire al licitatiei.

Doar Leumi, o banca de talie mica, dar care are de vanzare peste70 de imobile recuperate de la clienti nu solicita un pret depornire, pe site-ul propriu anuntand ca bunurile vor fivalorificate "la cel mai bun pret oferit". Banca are o expuneremare pe credite ipotecare in conditiile in care in oferta dedicataclientilor persoane fizice are doar credite cu garantii.

Si OTP Bank incearca sa vanda 36 de bunuri executate silit inaprilie, in timp ce Banca Romaneasca a programat 30 de licitatii inaceasta luna. Alpha Bank a programat licitatii pentru 32 de case siterenuri in aprilie si mai.

La polul opus se situeaza austriecii de la Volksbank, care vorsa vanda luna aceasta si luna urmatoare doar doua terenuri inPloiesti si un apartament cu doua camere in Roman, dupa ce inprimele luni ale anului a scos la licitatie aproape 20 deimobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO