Bănci și Asigurări

Bancile vor sa vanda obligatiuni. Insa de unde vor veni banii?

04.02.2004, 00:00 11



Una dintre surprizele financiare ale acestui an vor fi fara discutie obligatiunile pe care vor incepe sa le lanseze bancile. BRD, Raiffesein Bank, dar si cateva dintre bancile mici au anuntat deja ca vor emite anul acesta obligatiuni in lei pe piata interna.



Parametrii emisiunilor de obligatiuni nu au fost inca stabiliti, dar valoarea emisiunilor ar putea atinge cateva mii de miliarde de lei. Brokerii de le Bursa isi pun problema daca piata romaneasca de capital poate "absorbi" emisiuni de o astfel de valoare.



Cei mai multi bani ar putea veni de la investitorii straini, mai ales daca acestia vor merge pe ideea ca aprecierea in termeni reali a leului va continua in urmatorii ani, dar si de la investitorii romani care au forta financiara de a asigura succesul unor astfel de obligatiuni. "E posibil ca bancile sa gaseasca investitori pentru obligatiunile pe care vor sa le emita, mai ales ca titlurile vor fi emise in lei. Societatile de investitii financiare, de exemplu au multe disponibilitati pe care le pot plasa in obligatiuni ale bancilor," a comentat Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest, societate de brokeraj care a intermediat mai multe emisiuni de obligatiuni corporatiste in ultimii ani. SIF Moldova, de exemplu detinea la finalul anului trecut 1.475 miliarde de lei plasate in titluri de stat si depozite bancare, iar o parte din acesti bani ar putea, teoretic, sa ia calea obligatiunilor emise de banci. Ogica a mai adaugat ca societatile de asigurari si fondurile mutuale sunt alti investitori potentiali in obligatiunile emise de banci.



Micii investitori ar putea fi, de asemenea intersati de obligatiunile bancilor, mai ales ca acestea vor fi vandute, cel mai probabil la ghisele bancilor emitente. Valoarea nominala a obligatiunilor emise de BRD va fi cuprinsa totusi intre 25-100 milioane de lei, fapt care i-ar putea descuraja pe unii dintre acestia.



Un alt semn de intrebare pentru micii investitori este cum isi vor putea lichida plasamentul inainte de scadente, care s-ar putea intinde pana la cinci ani, cei mai multi dintre acestia nefiind dispusi sa investeasca pe perioade atat de lungi. Pe piata secundara de la Bursa a obligatiunilor municipale, de exemplu, tranzactiile sunt practic inexistente.



"Credem ca nivelul subscrierilor va fi suficient de mare pentru ca cerinta de lichidiate sa fie indeplinita. Lichiditatea va depinde si de numarul investitorilor. Pe de alta parte bancile sau brokerii pot interveni pe piata pentru a asigura lichiditatea atunci cand pe piata apar dezechilibre," a comentat directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.



Brokerii spun ca un factor decisiv pentru succesul emisiunilor va fi si randamentul oferit. Dobanzile la obligatiunile municipale, indexate la cele de pe piata interbancara, au ajuns de curand pana la nivelul de 21% la inceputul acestui an, in timp ce singura emisiune de obligatiuni municipale cu dobanda fixa, cea a municipiului Arad ofera o dobanda de 14%.



Cotatiile actiunilor de la Bursa au crescut cu peste 10% doar in luna ianuarie a acestui an. Dupa o asemenea crestere unii dintre investitori spun ca actiunile sunt prea scumpe si ca, cel putin pe termen mediu perspectivele de crestere sunt reduse. Acestia s-ar putea "refugia" astfel in plasamente cu venit fix si cu un risc mai scazut.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO