Bănci și Asigurări

Bancpost: Acţionarul ar veni din nou cu bani dacă ar fi cerere de credite

Autor: Ovidiu Tempea

24.10.2010, 23:35 43

Consolidarea cererii de credite ar determina băncile-mamă să-şimajoreze expunerile pe România pentru că sunt in­teresate casucursalele locale să reia finanţările, a declarat Mihai Bogza,preşedintele Bancpost.

"Dacă ar exista o cerere mai mare de credite, banca-mamă ar pune ladispoziţie fondurile necesare. De fapt, cred că multe bănci-mamăvor suplimenta expunerile pe România dacă cererea de crediteredevine solidă (...) La noi expunerea a fost menţinută şi probabilva creşte în perioada următoare."
În opinia lui Bogza (desen), reluarea creditării este priori­ta­răpentru băncile mari, mai ales cele cu reţea extinsă, cum este şicazul Bancpost, care de la începutul crizei a închis doar câtevasu­cursale şi nu intenţionează să-şi restrângă acoperireateritorială.

Bancpost urmăreşte să ră­mâ­nă activă în zona de creditare,concentrându-se în principal pe zona de companii productive, cuprecădere întreprinderi mici şi mijlocii, pentru care va începecampanii de promovare a noi produse şi oferte.
"La retail suntem foarte activi în zona de credite ipo­tecare, undeam avut deja o creştere de portofoliu."
Portofoliul de credite ipotecare al Bancpost a înregistrat ocreş­tere cu 18% în septembrie faţă de finalul anului 2009,da­to­rită în principal soluţiilor de restructurare şi nu înultimul rând creditelor nou-acordate.

Soluţia pe care Bancpost o oferă clienţilor care înre­gis­treazădificultăţi la plata ratelor pentru creditele ipotecare şi suntdispuşi să acopere cel puţin penalităţile constă în încheierea unuiact adiţional prin care se continuă relaţiile co­n­trac­tualeiniţiale şi care tre­bu­ie să res­pecte urmă­toa­rele con­diţii:ter­me­nul de rambur­sare va fi egal cu termenul actual alcre­ditului restructurat plus ma­ximum cinci ani (fără de­pă­şi­reaterme­nului ma­xim al creditului în func­ţie de tipul de pro­dus);perioada de graţie de până la 12 luni în care se plăteşte doardobân­da şi o parte din res­tanţe; dobânda fixă pen­tru un an,rezultând o rată cu până la 50% mai mică decât rata credituluiiniţial.
"La creditele de ne­voi per­sonale am efectuat 15.000 derestructurări, din­tr-un porto­fo­liu de câteva sute de mii deîmprumuturi acordate."

Bancpost are un pro­dus care permite restruc­tu­rarea unui creditde consum cu un credit de ne­voi perso­nale garan­tat cuipotecă.
Bancpost este foarte activă în finan­ţarea sectorului public, deşido­bânzile oferite de Minis­terul Finan­ţelor nu sunt "tot­deauna"foarte atractive.
Banca este interesată în continuare de finanţareamunici­pa­lităţilor care nu sunt supraîndatorate şi în cofinanţareaproiectelor cu fonduri europene.
Acţionarul majoritar al Bancpost este grupul EFG Eurobank, careavea în România la jumătatea anului active de 5,8 miliarde de euro,faţă de 5,6 miliarde de euro în decembrie 2009. În octombrie, EFGcontrola în România o reţea de 286 de unităţi de retail.
La începutul lunii octombrie, şeful misiunii FMI Jeffrey Franks adeclarat că acordul privind menţinerea capitalului băncilor înRomânia este unul temporar şi probabil nu va mai fi necesar într-unan şi jumătate, iar odată cu revenirea economiei instituţiilefinanciare ar putea chiar să-şi crească voluntar expunerea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO