Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a dat credite de 411 mil. euro intr-un an

28.07.2008, 18:40 25

Sucursala locala a Bank of Cyprus a incheiat primul semestru cu un profit net de 1,3 milioane de euro, acelasi ca pe trimestrul I, in conditiile in care portofoliul de credite a urcat de peste 5,5 ori fata de anul trecut, pana la 411 mil. euro.
Pentru 2010, cipriotii au drept tinta majorarea portofoliului de credite pana la 1,5 miliarde de euro, din care 46% pentru sectorul corporate, 28% pentru IMM-uri si 26% pentru retail. Bank of Cyprus este in al doilea an de operatiuni pe piata romaneasca si are in plan intrarea pe piata cardurilor de credit.
Reteaua teritoriala urmeaza sa fie extinsa cu 7 unitati anul acesta si cu inca 15 in 2009 si in 2010, astfel incat in trei ani sa ajunga la 40, dintre care 22 in Bucuresti.
Pentru cresterea afacerilor cipriotii se bazeaza in primul rand pe clientela greaca si cipriota existenta deja in Romania. In plus, anticipeaza un potential semnificativ de expansiune a pietei, prognozand o crestere economica de 6% anul acesta si de 4% in 2009, fata de 1,7% si respectiv 1,5% in zona euro.
Pe zona de retail, Bank of Cyprus se concentreaza pe creditele ipotecare si pe cele de nevoi personale, incercand sa atraga clientela prin preturi mai agresive oferite in primul an de creditare. Astfel, la ipotecare dobanda la euro este de 6,75% in primul an, dupa care se ajusteaza in functie de rata de referinta internationala EURIBOR la trei luni plus o marja fixa de 3,95 puncte. La lei, dobanda in primul an este de 9,5%, dupa care se calculeaza in functie de rata interbancara ROBOR la trei luni plus o marja fixa de 3,5 puncte. Durata maxima a unui credit ipotecar ajunge la 35 de ani, iar gradul de indatorare la 65%.
La creditul de nevoi personale de pana la 10.000 de euro pe maximum 10 ani, dobanda la lei pleaca de la 10% in primul an, dupa care se formeaza din rata ROBOR la trei luni plus o marja de 4 puncte pana la cinci ani, respectiv de 5 puncte pana la 10 ani. La euro, dobanda porneste de la 9% in primul an, iar apoi se calculeaza din rata EURIBOR la trei luni plus o marja de 6 puncte pana la cinci ani, respectiv de 7 puncte pana la 10 ani.
In afara de Cipru si Grecia, banca mai opereaza in Marea Britanie, Australia, Rusia si Ucraina, totalizand active de 31,5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO