Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a făcut profit de 4 mil. euro în S1

01.09.2010, 23:30 34

Bank of Cyprus, unul dintre acţionarii minoritari ai BănciiTransilvania, au obţinut în primul semestru un profit net de 4 mil.euro din operaţiunile sucursalei locale, în scădere cu circajumătate de milion faţă de prima jumătate a lui 2009.

Profitul înainte de deducerea costului cu provizioanele pentruriscul de credit s-a ridicat la 7,3 mil. euro, mai mare cu aproape24% faţă de rezultatul operaţional din aceeaşi perioadă a anuluitrecut în condiţiile în care câştigul net din dobânzi a fostconservat la nivelul de 11,8 mil. euro.

Ciprioţii au intrat pe piaţa românească în 2007, printr-oinvestiţie de la zero. La sfârşitul semestrului I aveau unportofoliu de credite în valoare de 580 mil. euro, în creştere cu2,3% faţă de nivelul din urmă cu un an, dar în scădere cu 14,5%faţă de vârful de 678 mil. euro atins la 31 decembrie 2009.

Banca nu publică informaţii referitoare şi la depozitele atrase,care la sfârşitul lui 2009 însumau 167 mil. euro. În prezentlucrează printr-o reţea de 12 unităţi, faţă de 11 la sfârşitulanului trecut. Oportunităţile de creştere sunt legate de intereselede afaceri pe piaţa locală ale clienţilor din Grecia şi Cipru,precum şi de sinergiile operaţionale cu băncile grupului din celedouă ţări amintite. În regiune, Bank of Cyprus mai este prezentă înUcraina şi în Rusia, subsidiara din Rusia având o pondere de 6,7%în portofoliul de credite al grupului.

Ciprioţii lucrează şi pe piaţa locală a leasingului prin CyprusLeasing. Mai deţin firma de investiţii imobiliare OtherlandProperties Dorobanţi, precum şi pachetul majoritar de 93,8% dinfirma de turism ONT Carpaţi. Controlul asupra ONT Carpaţi a fostobţinut pe 1 aprilie 2010, când Bank of Cyprus a cumpărat cu 8 mil.euro firma Gosman Properties, care deţinea pachetul de 93,8% dinONT.

De asemenea, la sfârşitul anului trecut au cumpărat un pachet de10% din acţiunile Băncii Transilvania printr-o surprinzătoare seriede trazancţii realizate pe bursa de la Bucureşti. În primăvaraacestui an au avut o tentativă de a-şi majora participaţia până la20%, însă în cele din urmă cu abandonat-o.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO