Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a facut un profit de 3 mil. euro in T1

27.05.2010, 23:05 16

Bank of Cyprus, unul dintre cele mai mari grupuri financiarecipriote care activeaza pe plan local printr-o sucursala, a obtinutin primul trimestru un profit net de 3 milioane de euro dinoperatiunile derulate in Romania.

Castigul este cu 25% mai mare decat cel inregistrat in perioadasimilara a anului trecut.

Portofoliul de credite acordate de ciprioti pe plan local ascazut in primul trimestru cu 14 milioane de euro, pana la 664 demilioane de euro, dar ramane cu 20% peste nivelul inregistrat inmartie anul trecut.

"Cresterea portofoliului de credite si investitiile realizatearata increderea grupului in economia romaneasca", afirmareprezentantii Bank of Cyprus de la Bucuresti. Profitul inainte deprovizioane aproape s-a dublat, urcand la 4,6 milioane de euro inprimul trimestru din 2010. Veniturile din dobanzi au urcat cu 32%,pana la 6,5 milioane de euro.

Banca opereaza o retea de 14 unitati teritoriale, cu patru maimulte decat in martie anul trecut. Depozitele atrase pe plan localtotalizau 136 mil. euro in martie, cu 70% peste nivelul dinprimavara trecuta. Activele totale au urcat cu 26% in aceastaperioada, pana la 773 de milioane de euro.

Sucursala locala a cipriotilor si-a inceput activitatea lasfarsitul anului 2006, dupa ce in prealabil grupul detinuse laBucuresti un birou de reprezentare, prin intermediului caruiaacorda finantari cross-border. In paralel cu sucursala, Bank ofCyprus a dezvoltat si o societate de leasing.

Romania prezinta "oportunitati de crestere intr-un mediunormalizat", potrivit raportului publicat de grup, care consideraca are avantajul competitiv al bazei de clienti din Cipru si Greciacare au operatiuni si pe plan local.

Bank of Cyprus are la nivelul grupului credite acordate de 27,2miliarde de euro, respectiv mai mult de jumatate din creditulneguvernamental din Romania. Grosul afacerilor grupului suntconcentrate in Cipru si Grecia. Bank of Cyprus mai are operatiuniin Marea Britanie, Australia si Ucraina. Grupul a realizat unprofit net de 81 de milioane de euro in primul trimestru, cu 29%peste nivelul realizat in perioada similara din 2009.

Cipriotii au cumparat la sfarsitul anului trecut o participatiede 9,99% la Banca Transilvania, singura banca din top zece cucapital majoritar privat romanesc. Recent, grupul a anuntat ca aobtinut avizul bancii centrale din Cipru pentru a-si majoraparticipatia la Banca Transilvania pana la 20% din capital.Deocamdata, cipriotii asteapta si avizul BNR. Potrivit lui NicolaeCinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, cererea estedeja in analiza, autoritatea cerand lamuriri suplimentare. Bancacentrala trebuie sa ofere un raspuns in cel mult trei luni de lamomentul la care documentatia ceruta este completa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO