Bănci și Asigurări

BCR a cheltuit 12 mil. euro cu fuziunea subsidiarelor din Londra, Paris si Frankfurt

20.10.2004, 00:00 46

Banca Anglo-Romana a anuntat ieri incheierea fuziunii prin absorbtie cu Banca Franco - Romana (BFR), subsidiara franceza a Bancii Comerciale Romane.
In cadrul unui proces mai amplu, BCR a reunit subsidiarele sale din Anglia, Franta (BFR) si Germania (Frankfurt - Bukarest Bank) sub un singur brand, Anglo - Romanian Bank Limited (ARBL).
Procesul de fuziune al celor trei banci, desfasurat pe o perioada de trei ani, a presupus rascumpararea participatiilor celorlalti actionari ai acestor subsidiare, si a cerut din partea BCR un efort investitional de 12 milioane de euro.
"Am obtinut un pret satisfacator pentru toata lumea la aceste achizitii. In efectuarea acestor tranzactii am beneiciat de consultanta din partea PricewaterhouseCoopers, care s-a ocupat de evaluarea activelor bancilor, stabilirea pretului si de procedura de due - dilligence. In cazul Bancii Franco-Romane, actionarii francezi doreau lichidarea ei", a comentat Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR.
In prezent BCR mai detine integral o subsidiara in Moldova- BCR Chisinau si are participatii in cadrul Bancii Romano-Egiptene (19%) si a Bancii Italo-Romena (7%). Danila a precizat ca BCR si-a diminuat participatia in cadrul Bancii Italo-Romena de la 50% si analizeaza oportunitatea de a vinde si restul de actiuni catre grupul italian Veneto Banca.
In noua structura, ARBL are un capital de 101 milioane de euro si detine active in valoare de 350 de milioane de euro.
"Nivelul relativ scazut al activelor bancii a fost determinat de dorinta fostilor actionari de a avea lichiditati. In continuare vom avea o strategie diferita de folosire a capitalului, obiectivul nostru fiind de crestere. Ne va fi mai usor sa ne dezvoltam in contextul unificarii sub un singur nume", a comentat Thomas Butler, Chief Executive Officer al ARBL. Oficialii bancii declara ca intentioneaza sa tripleze volumul activelor pana la sfarsitul anului viitor, tinta fiind usor de atins avand in vedere baza redusa de comparatie si natura activitatilor desfasurate, care presupun operatiuni cu sume importante.
"Banca noastra se adreseaza clientilor mari, companii cu nevoi de finantare cuprinse intre 5 si 50 de milioane de euro. Nu suntem interesati de sectorul de retail, unde BCR este mult mai bine pozitionata", a mai spus Butler. In prezent banca are peste 500 de clienti, majoritatea acestora fiind romani (aproximativ 80%). Ponderea detinuta de acestia in totalul operatiunilor este insa mult mai mica, clientii straini operand cu sume mai importante.
ARBL a reintrat pe piata bancara romaneasca in luna iulie, in urma fuziunii prin absorbtie cu Frankfurt Bukarest Bank, prin mentinerea sucursalei din Bucuresti si a agentiilor din Sibiu, Timisoara si a celei din Frankfurt sub logo-ul si numele Anglo-Romanian Bank.
ARBL a fost fondata in anul 1973 la Londra, in prezent fiind autorizata de autoritatea britanica in domeniul financiar, FSA. Banca s-a specializat in finantarea activitatilor de comert international in Europa Centrala si de Est si in operatiuni de nisa, axandu-se in special pe sustinerea operatiunilor de import-export. Astfel, banca desfasoara cu precadere operatiuni de forfetare, sindicalizare de credite, scrisori de credit si operatiuni pe pietele financiare si de capital. Sediul bancii se afla in Finsbury Square, Londra, iar reteaua mai include sucursale la Paris, Frankfurt, Bucuresti, Sibiu, Timisoara si Constanta.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO