Bănci și Asigurări

BCR a cumparat de la clienti 200 kg aur in monede, lingouri si bijuterii in doi ani

14.03.2007, 17:39 683

Banca a deschis luni al saisprezecelea ghiseu de metale pretioase in sucursala judeteana Vaslui, iar in perioada urmatoare serviciul va fi lansat si in sucursalele Hunedoara, Maramures, Prahova si Satu Mare.
BCR anunta zilnic cotatii proprii pentru aur, independent de cele publicate de BNR. Luni, BCR cumpara gramul de aur de 24 karate cu 47,40 lei, in timp ce la banca centrala cotatia era de 53,63 lei/gram. La pretul actual, cele 200 de kilograme de aur cumparate de BCR pana in prezent ar valora circa 9,5 milioane de lei (aproape 2,8 milioane de euro).
Fata de inceputul acestui an, cotatia aurului publicata de banca centrala a crescut cu 3,2%, insa la sfarsitul lunii februarie a atins chiar un varf de 56,46 lei pentru un gram de aur.
O perioada foarte profitabila pentru detinatorii de aur a fost primavara anului trecut, cand pretul unui gram de aur anuntat de BNR a urcat la peste 62 de lei. Atingerea unui asemenea varf a echivalat cu un castig potential de peste 53% pentru cei ar fi cumparat aur la inceputul lui 2005 si l-ar fi revandut dupa un an.
In a doua jumatate a lui 2006 pretul gramului de aur s-a stabilizat la 53-55 de lei, pentru ca spre sfarsitul anului sa inregistreze o serie de corectii pana spre 51 de lei, care au durat pana la mijlocul lui ianuarie 2007 cand a inceput o noua perioada de crestere, in raport cu miscarile de pe pietele internationale.
Evident, BCR isi rezerva dreptul de a calcula cotatii proprii, mai putin avantajoase decat cele de la BNR, asa cum se intampla si in cazul cumpararii de valute. Banca accepta la cumparare si aur de 14, 18, 20, 22 (benzi dentare, monede) si 23,6 karate, insa in aceste cazuri pretul oferit este calculat dupa formula: numar karate stabilit de specialistul bancii x cursul de cumparare/24 karate.
Clientii pot vinde monede din aur, fara valoare numismatica, emise in Romania si in alte tari, fragmente din astfel de monede, medalii comemorative romanesti si din alte tari specificate in cataloage, lingouri si bare din aur, bijuterii, fragmente de bijuterii (fara pietre pretioase), benzi dentare. Banca a organizat si o expozitiei cu piesele cele mai valoroase cumparate de la clienti.
In prezent, serviciul este disponibil in Sucursala Lipscani din Bucuresti si in sucursalele judetene Arad, Arges (Pitesti), Bihor (Oradea), Braila, Brasov, Cluj, Dolj (Craiova), Harghita (Miercurea Ciuc), Salaj (Zalau), Sibiu, Suceava, Teleorman (Alexandria), Vrancea (Focsani), Vaslui si la Sucursala Centrala din Targu Mures. BCR este singura banca de pe piata care cumpara aur de la persoane fizice si juridice.
Obiectele din aur sunt achizitionate de banca pe loc cu eliberarea numerarului in lei. In cazul in care clientul nu este de acord cu tranzactia, obiectele analizate de specialistul bancii sunt restituite pe loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO