Bănci și Asigurări

BCR aduce creditul cu dobanda legata de piata din Londra

10.12.2004, 00:00 20

Banca Comerciala Romana a adaugat la portofoliul de credite un produs destinat finantarii nevoilor personale in valuta, cu dobanda reviziubila in functie de cotatiile practicate pe pietele internationale.
Creditele vor avea un plafon maxim de 5.000 de euro, putand fi acordate atat populatiei, cat sI persoanelor fizice. Termenul de rambursare in cazul acestui produs este de maximum cinci ani.
Dobanda va fi calculata de doua ori pe an, la 31 decembrie, respectiv 30 iunie, functie de cotatiile la sase luni LIBOR (dobanda medie anuntata de Banca Centrala a Angliei pentru sumele imprumutate), respectiv EURIBOR (dobanda calculata de Banca Central Europeana), la care BCR va adauga o marja. In prezent dobanzile sunt de 10,209% pe an pentru creditele pe termen scurt in euro sI 10,709% pe an pentru cele pe termen mediu. La dolar, dobanzile vor fi de 10,623% pe an pentru credtele pe termen scurt, respectiv 11,123% pe an pentru cele pe termen mediu. Pe pietele internationale se asteapta o majorare usoara a dobanzii de interventie a Bancii Federale a SUA, care este acum de 2% pe an. Banca Central Europeana practica in prezent un nivel al dobanzii de interventie de 2% pe an, iar perspectivele de modificare sunt reduse.
Pentru sumele acordate, BCR nu solicita justificari in privinta utilizarii lor. Clientul trebuie sa faca dovada insa ca poate restitui creditul, respectiv rata lunara (amortismentul plus dobanda) nu poate depasi 30% din veniturile totale nete ale familiei.
Agentia de rating Fitch Ratins a imbunatatit recent calificativul individula acordat BCR de la "D" la"C/D". Imediat dupa revizuirea calificativului de tara, Fitcha majorat sI ratingul pentru imprumuturile in valuta pe termen lung ale BCR la "BB plus", iar cel pentru termen scurt la "B". Revizuirea ratingurilor a fost determinata de imbunatatirea guvernantei corporatiste a bancii precum si a managementului riscului. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO