Bănci și Asigurări

BCR, BRD si BT ar putea incasa peste 75 mil. euro din vanzarea Asiban

02.07.2007, 14:33 13

Cele trei banci care au decis sa isi vanda participatiile la compania de asigurari Asiban, BCR, BRD si Banca Transilvania, ar putea iesi din aceasta afacere cu cel putin 25 de milioane de euro fiecare, valoarea de piata a companiei fiind estimata la peste 100 de milioane de euro.
Bancile enumerate detin cate 25% din actiunile companiei de asigurari, cel de-al patrulea actionar fiind CEC.
"Firmele de consultanta evalueaza, de obicei, companiile de asigurari la 70-80% din cifra de afaceri. Valoarea Asiban depaseste astfel 100 de milioane de euro, mai ales ca avem lichiditati si rezerve importante", a declarat Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban.
Compania a fost anul trecut numarul patru pe piata asigurarilor, cu afaceri de circa 128 de milioane de euro, iar pentru acest an si-a propus sa ajunga la prime brute subscrise de peste 160 de milioane de euro. Compania a raportat pentru 2006 un profit brut de circa 1,4 milioane de euro.
La sfarsitul anului trecut, Asiban avea active totale in valoare de 181 de milioane de euro, in crestere cu 47% in euro fata de 2005.
In decembrie 2005, Intreprinderea de Semnalizari si Automatizari Feroviare a iesit din actionariatul Asiban, vanzandu-si participatia de 20% pentru 12 milioane de euro, evaluand astfel compania la 60 de milioane de euro. Cele patru banci au cumparat cate 5% din actiuni. CEC a ramas singurul actionar al Asiban care inca nu a decis ce va face cu participatia sa.
"Analizam oportunitatea mentinerii, majorarii participatiei sau iesirii din actionariatul Asiban. Nu avem in momentul de fata un rezultat, pentru ca orice decizie de acest gen inseamna un studiu de fezabilitate si de oportunitati pentru strategia bancii", afirma Radu Ghetea, presedintele CEC.
In cazul in care va decide sa mai cumpere actiuni, banca are drept de preemptiune.
In prezent, BCR, BRD si Banca Transilvania sunt in cautarea unui consultant pentru intermedierea vanzarii actiunilor. Licitatia va fi incheiata in cursul acestei saptamani, in cursa fiind deja inscrise bancile de investitii Merill Lynch si Rothschild, potrivit unor surse din piata.
Pentru consultanta juridica, cele trei banci vor angaja casa de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii.
Doua dintre bancile actionare la Asiban au propriile companii de asigurari. BCR detine atat BCR Asigurari, cat si BCR Asigurari de Viata, iar Banca Transilvania controleaza BT Asigurari.
BRD colaboreaza pe partea de asigurari de viata cu Aviva, iar CEC a anuntat ca strategia sa de dezvoltare presupune formarea unui grup financiar, care va fi prezent si pe piata asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO