Bănci și Asigurări

BCR cauta cel putin 300 mil. euro de pe pietele internationale

07.07.2005, 19:22 16

Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor Bancii Comerciale Romane a mandatat Conducerea Executiva sa lanseze o emisiune de obligatiuni pe piata internationala de capital in valoare de minimum 300 de milioane de euro.

Emisiunea va fi lansata la inceputul lunii septembrie, dupa ce parametrii obligatiunilor vor fi prezentati investitorilor. Intermediarii acestei emisiuni vor fi bancile ABN Amro si BNP Paribas.

Totodata, conducerea bancii a fost mandatata sa ia toate deciziile punctuale pe parcursul derularii procesului de emisiune, pornind de la ofertele primite.

Obligatiunile vor fi cotate la Luxemburg Stock Exchange, BCR fiind prima banca din sistem care acceseaza piata internationala de capital prin intermediul unei astfel de emisiuni.

BCR a primit rating-ul pentru imprumuturi pe termen lung BB+ de la agentia de rating Fitch, respectiv BB- de la Standard&Poor"s. Banca asteapta o imbunatatire a acestor rating-uri pana la lansarea emisiunii.

Oficialii bancii au declarat anterior ca fondurile obtinute din emisiunea de eurobonduri vor fi folosite pentru finantarea generala a operatiunilor si cresterea bilantului, BCR resimtind in continuare nevoia resurselor pe termen lung, pe care piata locala inca nu le poate furniza, in conditiile in care majoritatea depozitelor sunt constituite pe perioade de cateva luni. Pentru a-si sustine proiectele de expansiune, BCR intentioneaza sa contracteze si doua linii de finantare directa de la doua mari banci straine.

BCR este in prezent cea mai mare banca din sistem, detinand active in valoare totala de 7 miliarde de euro si un portofoliu de 4,9 milioane de clienti. Dintre acestia, 90% sunt persoane fizice.

Banca a obtinut la sfarsitul lui martie un credit sindicalizat in valoare de 400 de milioane de euro, la o dobanda de 0,725 de puncte procentuale peste rata LIBOR (dobanda la depozitele in dolari plasate de banci pe piata londoneza) la trei luni. Din suma obtinuta, jumatate a fost destinata rambursarii anticipate a unui imprumut contractat in urma cu un an.

Majoritatea bancilor resimt nevoia finantarilor in valuta, pentru a mentine echilibrate bilanturile, in conditiile in care piata cere tot mai multe credite in moneda straina si pe termene tot mai lungi. Totodata, jucatorii din sistem sunt supralichizi pe lei, dupa ce plasamentele la banca centrala sau in obligatiuni de stat au devenit mult mai putin rentabile, iar capacitatea de absorbtie a pietei este redusa.

Emisiunea de obligatiuni a BCR vine intr-un moment in care titlurile romanesti aflate in circulatie pe pietele internationale au inregistrat evolutii pozitive.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO