Bănci și Asigurări

BCR incepe sa faca afaceri cu aur

20.12.2004, 00:00 66

Banca Comerciala Romana ofera clientilor sai incepand de astazi un nou serviciu: cumpararea de aur de la populatie si agentii economici. Acest serviciu va propulsa banca in afacerile pe piata metalelor pretioase.
"Vom valorifica aurul astfel obtinut pe pietele internationale, cat si pe piata interna. Practic, vom transforma aurul colectat in lingouri, la dimensiunile si puritatea cerute, dupa care il vom vinde; am vazut in aceasta o oportunitate de afaceri. Avem toate capacitatile necesare pentru prelucrarea si depozitarea metalului", a declarat pentru ZF Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.
Aurul poate fi cumparat sub forma de monede fara valoare numismatica, emise in Romania si in alte tari, sau fragmente din astfel de monede. Banca accepta si medalii comemorative romanesti si din alte tari specificate in cataloage, lingouri si bare din aur precum si bijuterii ori alte obiecte. Aurul trebuie insa sa aiba cel putin 14 karate.
"Lansarea serviciului s-a bazat in special pe cererile venite din piata, mai ales dupa desfiintarea serviciului de achizitie a aurului la BNR. Avem in vedere atat populatia, cat si agentii economici, casele de schimb si cele de amanet", explica oficilul BCR. De altfel, aceasta este prima data dupa al doilea razboi mondial cand o banca din Romania efectueaza serviciul de cumparare de aur la ghiseu.
Piata interna a metalelor pretioase este pregatita pentru a primi astfel de colectori. "Aceasta decizie va crea la inceput neliniste pe piata, dupa care va contribui la o aprovizionare mai coerenta. Probabil vor aparea si alti asmenea operatori. Poate ca atunci producatorii nostri vor avea un loc de unde sa achizitioneze materia prima necesara. Pana acum lucrau cu Brad, Rosia Montana, Baia Mare sau bursele externe, insa era destul de dificil", apreciaza Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania. Potrivit lui, piata interna a ajuns aproape la un echilibru, pretul osciland in jurul valorilor de pe bursele externe. Pretul unui gram de aur calculat de banca centrala a oscilat de la incesutul anului in jurul valorii de 10,6 euro.
Pentru inceput, serviciul va fi oferit numai prin sucursala BCR Lipscani, urmand ca in viitor sa fie extins si la alte unitatI, din intreaga tara.
Clientii interesati, persoane fizice sau juridice, se pot prezenta la ghiseul special de metale pretioase din cadrul sucursalei cu obiectele din aur pe care doresc sa le tranzactioneze. Un angajat al bancii va analiza obiectele, pentru a stabili daca pot fi achizitionate. Plata se va face pe loc, in lei. In cazul in care clientul doreste sa renunte la tranzactie, obiectele ii vor fi restituite pe loc.
BCR va afisa zilnic, pe langa cursul valutar de la casele de schimb, si cursul de cumparare pentru aurul de 24 karate. In situatia in care clientul vinde aur cu un numar de karate inferior, suma in lei remunerata va fi corespunzatoare numarului de karate respectiv. Banca nu cumpara aur cu mai putin de 14 karate si nici alte metale sau pietre pretioase.
BCR detine in prezent 33% din activele din sectorul bancar romanesc. In luna iunie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation (divizia de investitii a Bancii Mondiale) au cumparat fiecare 12,5% plus o actiune din titlurile bancii. Participatia statului a fost redusa la 36,88%, angajatii detin 8%, iar restul de 30,12% revine unor companii private de investitii din Romania.
Potrivit acordului cu Fondul Monetar international, statul va vinde pachetul majoritar, obtinut dintr-o viitoare rascumparare de actiuni de la BERD si IFC, catre un investitor strategic, in anul 2006.
liviiu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO