Bănci și Asigurări

BCR Pensii: Nu excludem noi achizitii de fonduri

09.06.2010, 23:34 26

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii(Pilonul II) ar trebui sa isi recupereze cheltuielile cu atragereaclientilor in opt-zece ani, dar momentul ar putea fi intarziat cuinca trei ani daca autoritatile vor decide sa reduca timp de un ancontributia la sistem de la 2,5% la 0,5% din salariul brut alparticipantilor, considera Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.

"Piata de pensii private obligatorii ar trebui sa ajunga labreak-even (pragul de rentabilitate - n. red.) in opt-zece ani. Noiestimam insa ca reducerea contributiei de la 2,5% la 0,5% pentru operioada de un an va intarzia acest moment cu pana la trei ani", adeclarat Ditescu.

In acelasi timp, ea spune ca administratorii de pensii privatenu isi pot face niciun plan concret, date fiind incertitudinileexistente si ca BCR Pensii se concentreaza in prezent pe mentinereastabilitatii, chiar daca nu exclude posibilitatea unor noiachizitii pe piata daca vor aparea oportunitati. Anul trecut, BCRsi-a dublat cota de piata pana la 6,2% prin achizitionareafondurilor de pensii obligatorii administrate de Omniasig, OTP siPrima Pensie.

"Pe segmentul pensiilor private obligatorii nu poti sa crestidecat prin fuziuni in conditiile in care targetul de clienti estefoarte restrans, fiind reprezentat de studenti si de cei nouintrati in campul muncii si care sunt tot mai putini de la an laan", a comentat sefa BCR Pensii.

Ditescu apreciaza ca un fond cu mai putin de 50.000 departicipanti nu poate supravietui pe piata pentru ca nu are cum sadezvolte un business profitabil, veniturile incasate din comisioanefiind insuficiente. Dintre cele trei fonduri achizitionate de BCRPensii, doar Omniasig avea peste 50.000 de participanti.

BCR Pensii avea la sfarsitul lunii mai 316.000 de participantisi administra active totale de peste 162 mil. lei (38,5 mil. euro).Fondul a atras anul trecut aproape 13.500 de participanti noi plusalti 12.700 de participanti repartizati aleatoriu. La nivelulintregii piete, doar 10-15% din participantii noi isi aleg singurifondul de pensii, restul fiind repartizati aleatoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO