Bănci și Asigurări

BCR ridică miza la depozite: 8% la lei şi 4% la euro

Autor: Ciprian Botea

23.11.2010, 23:05 131

BCR, cea mai mare bancă după active, a ridicat ştachetadobânzilor la depozite şi plăteşte 8% pe an pentru sumele în leiatrase pe trei luni până la sfârşitul anului, în timp ce pentrudepozitele în euro cu aceeaşi scadenţă a ridicat bonificaţia la 4%pe an.

"Este vorba despre o ofertă aniversară care trebuie privităîntr-un context separat de strategia generală de finanţare abăncii. BCR dispune de un nivel de lichiditate excelent atât înmoneda locală, cât şi în monedă străină", au declaratreprezentanţii băncii.

Promoţia depozitelor pe trei luni vine în contextul în care BCRîmplineşte pe 1 decembrie 20 de ani de la înfiinţare, bancaîncercând astfel să atragă noi clienţi, dar şi să-i fidelizeze pecei existenţi. Dobânzile sunt valabile numai până la prima scadenţăa depozitului.

Prin noua ofertă banca se situează printre instituţiile decredit cele mai generoase de pe piaţă, plătind 4% pe an la euro, încontextul în care, recent, guvernatorul BNR Mugur Isărescu s-adeclarat surprins de nivelul ridicat al dobânzilor oferite de băncila valută, care ar atrage dobânzi mari şi la credite.

Dobânzi similare cu cele ale BCR mai plătesc bănci greceştiprecum Alpha sau ATE Bank, care au fost nevoite să-şi diversificesursele de finanţare pe fondul problemelor din Grecia, precum şibăncile cu acţionariat local, Transilvania şi Carpatica, care nu auîn spate un grup străin de la care să obţină finanţare.

Analiştii spun că restrângerea surselor externe de finanţareeste principalul motiv pentru care băncile au intensificat bătăliapentru atragerea de resurse de la clientelă.

"Suspectez că băncile cu dobânzi mari la depozitele în euromizează pe piaţa locală deoarece nu au altă sursă de finanţare sauau surse de finanţare mult mai mici decât în trecut. Depinde foartemult de politica intragrup, în condiţiile în care unele grupuristrăine sunt mai orientate spre piaţa românească, în timp ce alteleau ca prioritate dezvoltarea pe alte pieţe", comentează RaduCrăciun, directorul de investiţii al Eureko.

Bancherii îşi permit să plătească mai mult pentru depozite, încondiţiile în care ţin destul de sus şi costul creditelor. "Încondiţiile în care creditele în euro se dau la dobânzi de 7 - 8%,nu cred că este un cost atât de mare pentru bănci să plătească 4%la depozite", spune analistul financiar Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO