Bănci și Asigurări

BCR: România pierde investitori

BCR: România pierde investitori
05.08.2010, 23:39 23

România trebuie să concureze pentru atragerea de investitoristrăini cu ţări ca Polonia, Cehia, Bulgaria sau Ungaria, dar nueste suficient de competitivă având în vedere că măsurile derelansare a economiei lipsesc, iar gradul de absorbţie a fonduriloreuropene este unul scăzut, consideră Dominic Bruynseels (desen),preşedintele executiv al BCR.

"În general reacţia investitorilor faţă de România este negativăîn prezent. Ei se uită la România în comparaţie cu celelalte ţăridin regiune şi în aceste comparaţii, România nu iese chiar bine.Acest lucru trebuie săl schimbăm cât mai rapid", a declarat şefulBCR.

El spune că absorbţia fondurilor europene ar trebui să fie oprioritate reală în condiţiile în care proiectele majore deinfrastructură care pot fi derulate din aceşti bani au un efect demultiplicare, putând atrage ulterior şi alte investiţii înRomânia.

Bruynseels apreciază că lipsa de voinţă politică şi nuincapacitatea autorităţilor de a atrage fonduri europene reprezintăprincipala problemă în acest caz. "Dacă ai dorinţă, găseşti şioameni capabili care să facă acest lucru." În schimb, spune el,pentru mediul privat principalul impediment în atragerea de banieuropeni este lipsa de capital a antreprenorilor, dar şibirocraţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO