Bănci și Asigurări

BCR scoate ipotecare cu marjă de 4,5% peste EURIBOR

Autor: Voican Razvan

21.09.2010, 23:55 84

În timp ce unii clienţi cu credite vechi în­cearcă să obţinăchiar şi în justiţie condiţii de preţ mai bune, doritorii decredite ipotecare pot obţine de la BCR împrumuturi noi cu o dobândăvariabilă formată din rata EURIBOR la 6 luni plus o marjă de 4,5puncte procentuale. După nivelul actual al EURIBOR, dobândarezultată este de 5,637% pe an.
Oferta este valabilă pentru clienţii care îşi încasează sau vorîncepe să-şi încaseze salariul într-un cont deschis la BCR, precumşi pentru cei care au un alt credit în derulare la BCR şi sunt cuplata în grafic. Pentru clienţii noi, banca oferă acelaşi credit cuo marjă de 4,9%. Indiferent de situaţie, BCR cere un avans de 25%.În programul "Prima casă", marja este de 3,95 puncte procentualepeste rata EURIBOR la 3 luni. BCR nu percepe comision de analiză adosarului pentru noile credite, însă comisionul de administrare acreditului este de 0,02% lunar, aplicat la soldul iniţial. Pentruun credit ipotecar în valoare de 30.000 de euro pe 30 de ani, DAEeste de 6,14%, fiind inclus şi un tarif de evaluare aapartamentului de 300 de lei. Rata lunară este de 178,92 euro. Dinofertă face parte şi asi­gu­­­rarea gratuită a imobilului la BCRAsigurări.

BCR vine cu a doua ofertă de credit ipotecar lansată pe piaţă înaceastă toamnă, după ce portughezii de la Millennium au scos recentun credit cu marjă peste EURIBOR la trei luni care începe de la 5puncte procentuale în funcţie de nivelul avansului şi de existenţaunui cont de salariu, ca şi la BCR. Majoritatea băncilor au devenitextrem de preocupate să atragă clienţi cu conturi de salarii,oferind acestei categorii dobânzi la credite mai mici cu până la unpunct procentual faţă de oferta standard, iar BCR are o strategiedistinctă în acest sens, oferind stimulente inclusiv pe parteadobânzilor bonificate la depozite. Bancherii consideră că potevalua mai bine capacitatea de rambursare a unui client şi potchiar controla continuarea plăţii ratelor atât timp cât salariultrece prin bancă.
Pe de altă parte, noile facilităţi pentru rambursarea anticipată acreditelor deschid oportunităţi pentru ca unele bănci să stimulezeprin oferte noi refinanţări ale unor credite vechi de laconcurenţă, care au costuri mai mari. Piedici în calearefinanţărilor pot apărea însă din cauza condiţiilor de evaluaremai dure impuse de bănci şi de scăderea valorii garanţiilorimobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO