Bănci și Asigurări

BCR si BRD, cele mai mari banci locale, vor tine banii fondurilor de pensii private obligatorii

14.06.2007, 20:19 16

Cele mai mari doua banci din sistem dupa marimea activelor, BCR si BRD-SocGen, au fost avizate ca depozitar pentru activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Practic, cele doua banci vor fi cele care vor pastra banii viitorilor pensionari, devenind astfel un garant in plus pentru sistemul pensiilor obligatorii. Conform legislatiei in vigoare in sistemul pensiilor private, depozitarul activelor fondurilor trebuie sa aiba un capital propriu mai mare de 100 de milioane de euro si sa indeplineasca alte criterii tehnice si profesionale, verificabile de Comisie.
Pe langa avizul de depozitar in pilonul II, cele doua banci sunt singurele avizate deocamdata si in pilonul III, al pensiilor private facultative. De altfel, cele patru fonduri de pensii facultative care au inceput deja vanzarea au activele pastrate de BRD-SocGen, aceasta fiind prima institutie de credit care a primit avizul CSSPP. La finele primului trimestru de anul acesta, BCR avea active totale de 14,3 miliarde de euro, iar BRD-SocGen, de 8,7 miliarde de euro.
Fata de cele doua banci avizate in prezent ca depozitar pentru pensiile private, oficialii Comisiei estimeaza ca pana la sfarsitul anului vor exista aproximativ 4-5 banci avizate pentru aceasta activitate.
Marile banci de pe piata locala nu s-au multumit insa doar sa pastreze in custodie banii viitorilor pensionari. Primele trei banci si-au exprimat deja interesul formal pentru a administra banii viitorilor pensionari. BCR deja vinde pensii facultative si a depus cererea pentru a-si constitui o societate de pensii obligatorii, BRD-SocGen a depus cererea pentru a-si constitui o societate de pensii obligatorii, iar Raiffeisen, a treia banca din top, asteapta licenta de administrator de pensii facultative pentru RAM, societatea sa de administrare de active.
Pe langa aceste trei institutii de credit, si Banca Transilvania a depus o cerere pentru constituirea unei societati de pensii obligatorii, in colaborare cu compania olandeza de asigurari de viata Aegon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO