Bănci și Asigurări

BCR socoteste ca romanii pot economisi 17,5 euro / luna

21.05.2007, 22:44 28

Potentialul mediu lunar de economisire al unui roman este echivalentul a 17,5 euro, fata de 21 de euro in Cehia, 27 de euro in Polonia sau 36 de euro in Slovenia, conform estimarilor BCR.
"Gradul de economisire constituie o provocare pentru piata bancara. Populatia a inceput sa se orienteze spre zone cu fructificare mai buna, fiind de remarcat o deplasare spre fondurile mutuale", a afirmat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR la Forumul Financiar Sud-Est European.
In aceste conditii, el anticipeaza ca activele fondurilor deschise de investitii vor ajunge pana la 2 miliarde de euro in 2010, fata de 187 de milioane de euro anul trecut si 202 milioane de euro in aprilie 2007.
Depozitele populatiei au revenit la un trend de crestere incepand din ultima parte a lui 2007, in conditiile in care dobanzile si-au consolidat caracterul real pozitiv. Bancile incep insa sa opereze ajustari, chiar BCR reducand dobanzile la depozite cu circa jumatate de punct procentual, ceea ce va incuraja si mai mult orientarea spre instrumente alternative.
In acelasi timp, Danila remarca nivelul inca foarte scazut al pietei asigurarilor. "Nu stam bine la acest capitol si e nevoie de eforturi pentru a ajunge la pragul de 5% din PIB", spune Danila. Seful executiv al BCR afirma ca oferta de produse bancare are o dinamica superioara celei a PIB.
In acest context, Danila anticipeaza ca sistemul bancar din Romania va urca in circa sase ani de pe locul patru in regiune pe pozitia a doua in clasamentul in functie de valoarea activelor.
De asemenea, Romania s-ar putea clasa peste circa trei ani pe al doilea loc in regiune in functie de valoarea creditului neguvernamental, fata de patru in prezent.
In ceea ce priveste creditele de retail, piata locala are potentialul sa ocupe a doua pozitie in regiune peste circa un an si jumatate.
In conditiile unei cresteri atat de puternice a sistemului bancar, Danila apreciaza ca valoarea sumelor cu care bancile vor putea participa la cofinantarea proiectelor sustinute din fonduri europene, pana in 2013, poate ajunge la cinci miliarde de euro.
"Daca Romania nu face eforturi de la inceput pentru atragerea de fonduri, ar putea inregistra pierderi. Anul asta vom fi pe sold negativ, am inceput deja sa platim la bugetul UE", a afirmat Danila.
Pe langa participarea la proiecte cu finantare europeana, bancile continua sa fie interesate de extinderea operatiunilor in mediul rural si au inceput sa evalueze aceasta posibilitate, principalele impedimente fiind discrepantele economice majore.
"Suntem interesati de mediul rural, iar acesta a fost unul dintre motivele pentru care ne-am aratat interesati de CEC. Noi evaluam constant aceasta posibilitate", a spus presedintele Raiffeisen Bank Steven van Groningen.
El a aratat ca bancile trebuie sa tina seama atat de structura costurilor, cat si de sumele pe care locuitorii de la sate sunt dispusi sa le plateasca pentru servicii financiare.
Presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, a subliniat ca populatia de la sate a inceput sa fie inclusa printre clientii bancilor, in principal prin intermediul celor care, desi locuiesc in mediul rural, muncesc in orase.
"In zona rurala exista circa zece milioane de locuitori. Circa trei milioane sunt ocupati urban si banuim ca cel putin jumatate au carduri de debit", a spus Rares.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO