Bănci și Asigurări

BCR vinde depozite pe trei ani, dar numai cu dobanda variabila

17.08.2006, 18:59 20

BCR a extins maturitatea la depozitele atrase de la clienti pana la trei ani, atat pentru lei, cat si pentru valuta. Ca si la depozitele cu maturitati de un an si doi ani, banca accepta sa plateasca pentru sumele depuse numai dobanzi variabile.
La depozitele in lei, dobanzile se situeaza intre 8,25% si 8,5% pe an, in functie de marimea plasamentului. Depozitele in dolari au o dobanda anuala intre 4,75% si 4,95%, iar cele in euro - intre 4,25% si 4,45%. "Noi consideram stimularea economisirii pe termene lungi drept un obiectiv strategic", a declarat Lucian Anghel, director executiv adjunct la Directia Trezorerie din cadrul BCR.
De altfel, dobanzile practicate de BCR la depozitele pe termene lungi (de 1 si 2 ani) au ramas real pozitive, chiar si atunci cand dobanzile platite pentru celelalte scadente au coborat sub nivelul inflatiei.
Pe fondul cresterii creditarii in lei si a prelungirii scadentelor, bancile resimt din plin nevoia de a atrage si resurse pe perioade mai lungi, astfel incat sa nu se confrunte cu dezechilibre de maturitati in bilanturi.
Pe piata, un singur jucator - banca de talie mica ProCredit - mai ofera depozite pe termene atat de lungi, la care plateste si dobanzi fixe. Alte banci au incercat sa atraga finantari in lei prin intermediul emisiunilor de obligatiuni pe piata locala. La aceasta metoda au recurs Raiffeisen, BRD - Soc Gen, Banca Comerciala Carpatica, dar si ProCredit. BCR avea planificata pentru anul acesta o emisiune de obligatiuni pe piata locala, insa aceasta este deocamdata in stadiul de proiect.
Cresterea rezervelor minime obligatorii la lei la 20%, care a devenit efectiva la sfarsitul lui iulie, a fortat bancile sa lase o parte din leii pe care ii aveau la BNR. In aceste conditii, excesul de lei din piata monetara a fost resorbit, iar dobanzile au urcat abrupt, dupa ce bancile, in special cele mici, care nu pot atrage surse semnificative de la clienti, au fost fortate sa se imprumute de la alti jucatori.
Abia saptamana aceasta dobanzile pe piata au revenit la niveluri normale (apropiate de dobanda de politica monetara a BNR), dupa ce au ajuns la scadenta depozite importante atrase de banca centrala in trecut.
BCR a realizat in primul semestru un profit net cu putin peste 450 mil. lei, in scadere cu 5%, in termeni reali, fata de rezultatul inregistrat in prima jumatate a anului trecut, cand a raportat un castig de 443 mil. lei. In prima jumatate a acestui an, activele BCR au crescut cu 15,7% in euro, ajungand la 10,3 miliarde, ceea ce corespunde unei cote de piata de 25,6%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat in decembrie 2005, respectiv cu 0,2 puncte sub nivelul atins la sfarsitul trimestrului I din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO