Bănci și Asigurări

BERD: Ceea ce s-a întâmplat în România cu reducerea NPL este un lucru pozitiv. Vedem mai mulţi investitori privaţi. BNR: Prognoza este o rată NPL de 5% în 2017

BERD: Ceea ce s-a întâmplat în România cu reducerea...

Autor: Claudia Medrega

12.05.2017, 00:05 369
Scăderea semnificativă a ratei creditelor neperformante (NPL - non-performing loans) în sistemul bancar românesc în ultimii ani  este pozitivă, iar în prezent există mai mulţi investitori care vin pe piaţă, a declarat Bojan Markovic, director adjunct la divizia Economics, Policy and Governance la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvol­tare (BERD).
 
„BERD este şi un investitor şi un co-investitor în credite neperformante. Avem o echipă dedicată cu colegi din bancă care lucrează în mod activ încercând să aducă investitori în creditele neperformante în regiune. Unele NPL sunt de consum, altele sunt corporate. Încercăm să aducem în toată regiunea investitori diferiţi şi în acelaşi timp să coinvestim cu ei pentru a susţine rezoluţia mai rapidă a NPL-urilor“, a declarat pentru ZF Bojan Markovic.
 
Calitatea activelor băncilor este o pro­blemă la nivel european, ponderea ridicată a creditelor neperformante atrăgându-şi critici de la instituţiile financiare internaţionale în condiţiile în care afectează profitabilitatea viitoare şi capacitatea de creditare a băncilor, reprezentând un obstacol şi pentru eficienţa transmisiei deciziilor de politica monetară.
 
Referindu-se la scăderea ratei NPL în România până la 9,5% în 2016, repre­zentantul BERD a susţinut că ajustarea a fost semnificativă în ultimii ani. „Ceea ce s-a întâmplat în România cu rata NPL este un lucru pozitiv. BNR a fost unul dintre principalii promotori ai acestui proces“. Bojan Markovic a mai arătat că, recent, există  mai mulţi investitori privaţi care vin pe piaţă astfel că am mai putea să mai vedem vânzări de credite neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO