Bănci și Asigurări

BERD spune ca indatorarea provocata de banci intarzie iesirea din criza

14.05.2010, 00:00 17

Imprumuturile in euro, dolari sau franci elvetieni luate deest-europeni in perioada de boom a creditarii sunt o povara pentruregiune in conditiile in care bancile centrale au fost nevoite satina sus dobanzile de politica monetara pentru a impiedicadeprecierea cursului si cresterea restantelor la valuta, sustineThomas Mirow, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie siDezvoltare (BERD).

"Uneori aud ca imprumuturile in valuta nu sunt o sursa deprobleme pentru ca restantele la aceste credite nu difera foartemult de cele la creditele in moneda nationala. Dar aceastaperspectiva ignora faptul ca au fost mobilizate zeci de miliarde deeuro din surse oficiale, iar dobanzile-cheie au fost tinute suspentru a impiedica o depreciere masiva a monedelor si implicit ocrestere a restantelor la valuta", a spus seful BERD.

Mirow pledeaza pentru eliminarea treptata a creditelor de consumfara garantii in valuta si verificarea mai amanuntita a bonitatiiclientilor care solicita imprumuturi in valuta comparativ cu ceicare solicita imprumuturi in moneda locala. Seful BERD admite cainstitutia pe care o conduce a sprijinit extinderea banciloroccidentale in partea estica a continentului si a militat pentruintegrarea financiara a celor doua regiuni, ceea ce a permistarilor din Europa de Est sa se dezvolte mai rapid, dar spune caacest model s-a dovedit un canal important de raspandire a actualeicrize economice.

"Concurand pentru a castiga cota de piata intr-un mediucaracterizat de o lichiditate foarte mare, bancile straine audevenit initiatoarele unei explozii fara precedent a creditarii.Rezultatul a fost o indatorare mai mare a sectorului privat care sedovedeste acum un obstacol major pentru revenirea din criza."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO