Bănci și Asigurări

Biroul de Credit supravegheaza 90% din piata bancara

04.01.2005, 00:00 17



Biroul de Credit a ajuns sa supravegheze aproximativ 90% din piata bancara romaneasca, dupa ce o banca importanta a intrat in sistem in ultimele zile ale anului trecut.



"La sfarsitul anului trecut am ajuns sa supraveghem 90% din sistemul bancar (fata de 70% inainte), prin intrarea in sistem a unei banci mari. De asemenea, o societate financiara a semnat acordul de participare la sistem, iar acum se pun la punct detaliile tehnice, care se vor finaliza probabil in ianuarie. Pentru anul acesta mi-am propus sa intensific contactele cu societatile non-bancare", a declarat pentru ZF Serban Epure, directorul Biroului de Credit.



Portivit oficilalui BC, cresterea volumului creditarii pe sfarsitul de an s-a resimtit in sistem inca din noiembrie, numarul interogarilor zilnice crescand constant. "Febra cumparaturilor de Sarbatori s-a simtit la noi incepand cu a doua jumatate a lunii noiembrie, cand numarul interogarilor a crescut semnificativ, de la 4.700 pe zi la aproximativ 5.500. Recordul absolut a fost inregistrat pe 2 decembrie, cand au fost procesate 8.006 interogari", mai spune Epure. Oficialul precizeaza ca in aceasta perioada nu au intrat banci noi in sistem, fapt care ar fi putut sa contribuie la cresterea numarului de interogari. Potrivit lui, de la inceputul lunii si pana la Craciun fusesera procesate 120.000 de interogari, fata de 115.000 in intrega luna noiembrie.



In domeniul restantelor, recordurile sunt de asemenea semnificative.



"Exista o persoana care a acumulat restante la zece banci. Suma totala a acestora este insa mica - putin peste 100 de milioane de lei, care paleste in fata celei mai mari restante inregistrate, de 3,5 miliarde de lei (aproximativ 90.000 de euro). Este insa relevant ca a fost posibil ca un debitor sa acumuleze restante la atat de multe institutii. Probabilitatea ca o asmenea situatie sa apara a scazut odata cu intrarea in functiune a BC si va fi practic imposibil dupa trecerea la faza a doua de implementare (in care vom furniza si informatii pozitive)", mai spune Epure. Aceasta faza va fi implementata la incesutul lunii aprilie a anului viitor.





In prezent, la BC sunt recenzate 163.066 de persoane care inregistreaza restante, in timp ce arhivele institutiei pastreaza date despre alte 73.852 de persoane.



Cele mai multe restante sunt inregistrate la creditele de consum, cu aproape 57.000 de conturi active. Urmeaza conturile de card de credit, numarul celor care inregistreaza restante fiind de 25.181. In domeniul creditelor imobiliare nu exista de 891 de conturi active la BC. Statisticile Biroului arata ca debitorii sunt mult mai atenti la rambursarea creditelor in valuta. Restantele la creditele in lei totalizeaza 456,9 miliarde de lei (11,4 milioane de euro), in timp ce la imprumuturile in euro restantele sunt de 1,01 milioane de euro. La creditele in dolari au fost raporate la BC restante de numai 0,74 milioane dolari (0,55 mil. euro).



Planul de implementare al Biroului prevedea trei etape, in ultima (care va fi realizata in 2006, raportul urmand sa contina si un scoring al clientului). Pe langa acestea ar putea aparea si alte dezvoltari. "Ca dezvoltare viitoare (dupa trecerea la faza a doua) este posibil, dar nu neaparat probabil, ca bancile sa faca actualizarea instantanee a creditelor acordate. Momentan se face zilnic, stare care este multumitoare, avand in vedere ca nu toate birourile de credit isi actualizeaza informatiile atat de des", spune Epure.



Directorul BC mai spune ca formatul datelor si al noului raport de credit (specifice fazei a doua) au fost discutate cu bancile in luna noiembrie 2004. Acestea vor permite imbunatatirea comunicarii, rapoartele fiind mai cuprinzatoare. El subliniaza ca noul format va respecta standardul international METRO 2, care este folosit de cele patru birouri de credit din Statele Unite ale Americii.



Standardul poate integra dezvoltari ulterioare ale sistemului bancar, avand incluse functii care nu sunt in prezent folosite in Romania (cum ar fi unele tipuri de credite). implementarea acestui standard usureaza si realizarea interoperabilitatii cu sistemele din Uniunea Europeana. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO