Bănci și Asigurări

Blocajul se adanceste pentru ca firmele nu mai au bani sa-si onoreze platile

Blocajul se adanceste pentru ca firmele nu mai au bani sa-si onoreze platile
20.08.2009, 16:54 20

In iulie, bancile s-au confruntat cu peste 46.700 de cazuri in care nu au gasit suficienti bani in conturile firmelor pentru a onora cecurile sau biletele la ordin emise de acestea, cu o mie mai multe decat in luna anterioara, indica datele BNR. Numarul este aproape dublu fata de refuzurile inregistrate in iulie 2008.

Sumele refuzate la plata au inregistrat o scadere de 3,5% fata de luna iunie, dar se afla de peste 2,5 ori peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Analistii spun insa ca atat sumele refuzate, cat si numarul refuzurilor sunt indicatori importanti, iar faptul ca unul dintre acestia s-a inrautatit fata de luna anterioara indica un trend negativ la nivelul intregului segment.

"Ideal ar fi fost sa scada si numarul tranzactiilor si valoarea acestora", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, noteaza ca "ambii indicatorii sunt importanti, iar faptul ca numarul incidentelor la plata a crescut arata ca o plaja mai mare de agenti economici din diverse domenii este afectata de criza".

Cauzele care impiedica firmele sa-si onoreze platile pot fi diverse si tin inclusiv de restrangerea creditarii si de intarzierea platilor pentru facturile emise, apreciaza analistii.

"Este vorba in primul rand de o distructie a cash-flow-ului. Firmele sunt mai atente la managementul cash-flow-ului si iau deciziile pe care le considera cele mai bune, amanand unele plati in favoarea altora", spune Lungu.

Multe firme care se confrunta cu clienti rau-platnici si-au luat deja masuri de siguranta si solicita mai multe garantii chiar daca astfel risca sa piarda din cumparatori. "Lucrurile nu sunt ingrijoratoare, dar fata de anul trecut vedem o dublare a incidentelor la plata cu instrumente de debit. De aceea am luat decizia sa nu mai dam marfa decat in conditii de siguranta si solicitam clientilor scrisori de garantie bancara sau alte tipuri de ipoteci", spune Alin Giurea, presedintele Pambac Bacau, unul dintre cei mai mari jucatori din industria locala de morarit si panificatie. "Ne-a scazut cifra de afaceri cu 10%, dar tot ce am vandut s-a intors in firma", noteaza el.

Pe de alta parte si statul joaca rolul sau in acest blocaj financiar, in conditiile in care firmele au de incasat de la Guvern sume importante, luand in considerare doar rambursarile de TVA, care ajung la firme cu intarzieri de pana la sase luni. Totusi, statul a incercat in ultima perioada sa amelioreze aceste deficiente, iar Finantele au lansat recent o aplicatie on-line prin care companiile pot afla data la care statul va efectua platile.

Analistii se asteapta insa ca situatia platilor cu instrumente de debit sa ramana in continuare dificila, urmand tendinta economiei in ansamblu.

"Cred ca este prematur sa tragem o concluzie, trebuie sa tinem cont de faptul ca vara nu este o perioada semnificativa. Ar trebui sa mai asteptam doua-trei luni pentru a putea distinge o tendinta", considera Laurian Lungu. "Am atins un oarecare nivel de jos al crizei, dar asta nu inseamna ca ne vom reveni imediat, am putea ramane mai mult timp la acest nivel", a precizat el.

Si Lucian Anghel se asteapta ca trendul sa fie unul negativ atata timp cat numarul de falimente se va mentine la un nivel ridicat. "Ar fi si anormal sa nu se intample asa in conditiile in care economia se ajusteaza", mai noteaza el.

Cert este, spun analistii, ca fenomenul nu se va debloca brusc si probabil vom asista la o imbunatatire a situatiei platilor undeva la inceputul anului viitor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO