Bănci și Asigurări

BNR a aspirat un miliard de lei de pe piaţă, fără efect asupra dobânzilor

BNR a aspirat un miliard de lei de pe piaţă, fără efect asupra dobânzilor

Autor: Ciprian Botea

18.10.2010, 23:57 16

BNR a absorbit ieri în depozite pe o săptămână un miliard delei de pe piaţa monetară interbancară, însă fără vreun efect asupradobânzilor, care au rămas la niveluri foarte scăzute din cauzalichidităţii în exces. Băncile s-au înghesuit să plaseze bani laBNR la o dobândă de 6,25% pe an, ofertele înaintate totalizând 8miliarde de lei.

Cum banca centrală nu a atras decât suma planificată, dobânzilepentru plasamentele pe perioade foarte scurte au rămas sub nivelulde 3% pe an. "Creşterea dobânzilor pentru plasamentele pe termenescurte a fost nesemnificativă, de numai 0,5 puncte procentuale, încondiţiile în care suma absorbită de BNR, de un miliard de lei,este mică faţă de lichiditatea în exces de pe piaţă", a comentat undealer. La o licitaţie similară organizată în septembrie, BNRprimise oferte pentru depozite în valoare de circa 6 miliarde delei.

Dealerii pot plasa leii în exces la sfârşitul fiecărei zile îndepozite pe o zi la BNR, însă la o dobândă de numai 2,25% pe an,care acţionează astfel ca un prag. Cu toate că piaţa este inundatăde lichidităţi, dobânzile pentru perioade mai lungi rămân apropiatede 6% pe an. Deşi costul finanţării pe piaţa interbancară rămânescăzut de mai multe luni, bancherii sunt reticenţi să transmitămişcarea şi către clienţi. Mai mult, dobânzile la creditele pentrupopulaţie au urcat în iulie şi august, bancherii invocând încontinuare costurile tot mai mari cu provizioanele. Pe piaţavalutară euro a oscilat într-o bandă îngustă în jurul pragului de4,28 lei pentru un euro, investitorii reac­ţionând moderat laanunţul Partidului Social Democrat privind depunerea unei moţiunide cenzură. Leul s-a depreciat uşor ieri în faţa monedei uniceeuropene pe o piaţă calmă, cursul afişat de BNR urcând cu doar 0,28bani, până la 4,2807 lei/euro. Moneda naţională a avut o uşoarătendinţă de apreciere în prima parte a zilei, cotaţiile au revenitpe creştere spre jumătatea şedinţei de tranzacţionare, când euroera tranzacţionat la 4,2795 - 4,2820 lei/euro. Valutele din regiuneau înregistrat însă corecţii mai severe faţă de euro, de până la0,9%. Pe plan local volatilitatea este atenuată şi de volumulfoarte mic al operaţiunilor, jucătorii străini ezitând să mai iapoziţii speculative pe leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO