Bănci și Asigurări

BNR a eliberat valută pentru că inflaţia mare nu lasă loc de reducere a dobânzii

Autor: Liviu Chiru, Ciprian Botea

31.03.2011, 23:51 36

BNR a ales alternativa de a elibera valută pentru bănci prinredu­cerea rezervelor minime obli­gatorii pentru a da un impulseconomiei, în condiţiile în care accelerarea inflaţiei nu mai lasăloc acum pentru o reducere a dobânzii-cheie la lei.

Din mai anul trecut BNR a "îngheţat" dobânda-cheie la leu la6,25% pe an.

"Vedem decizia BNR ca pe o încercare de a sprijini creştereaeconomică pe fondul acumulării unor presiuni inflaţioniste carelimitează posibilitatea reducerii dobânzii-cheie", spune EugenSinca, analist în cadrul BCR, cea mai mare bancă locală.

Inflaţia anuală a accelerat la 7,6% în februarie, pe fondulscumpirii alimentelor şi carburanţilor, iar analiştii au ajuns dejasă considere că BNR va rata ţinta de inflaţie şi în 2011. BNRestima în februarie că inflaţia va încetini la 3,7% la sfârşitulanului, apropiindu-se de ţinta formală de 3%.

Precedenta reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) lavalută data din no­iembrie 2009, când Consiliul de Administraţie alBNR s-a reunit într-o şedinţă extraordinară. Atunci, BNR a eliberatbăncilor valută pentru a permite Trezoreriei să vândăobligaţiuni.

"Prin aceste decizii sunt avute în vedere conservareaperspectivelor de reluare sustenabilă a procesului de dezinflaţieşi de redresare pe baze sănătoase a economiei", noteazăreprezentanţii BNR în comunicatul emis după şedinţa de ieri aConsiliului de Administraţie.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD, a doua mare bancălocală după active, con­sideră că BNR a încercat să dea un mesajpozitiv.

"Din nefericire, pe partea de dobândă este dificil deoarece, pede o parte presiunile inflaţioniste ar justifica o creştere a rateide dobândă la lei. Pe de altă parte, natura nemonetară, ci,dimpotrivă, fiscală a presiunilor inflaţioniste ar deteriora pânăla anulare o încercare de corecţie/combatere a acestora prininstrumente monetare", spune Libocor. El se aşteaptă ca BNR sămenţină dobânda-cheie neschimbată pe parcursul anului, deşi omajorare nu poate fi exclusă.

Potrivit estimărilor din piaţă, prin reducerea RMO la valută dela 25% la 20%, BNR a eliberat băncilor circa un miliard deeuro.

"Măsura va avea un impact pozitiv asupra economiei. Băncile vordeveni mai agresive în procesul de creditare a sectorului privat,prin sumele şi dobânzile oferite", apreciază Mela­nia Hăncilă,economistul-şef al Volksbank.

Pe parcursul lui 2010 atât companiile, cât şi populaţia şi-aumajorat soldul datoriilor în valută. În schimb, creditul în lei s-acontractat, bancherii admiţând că în continuare diferenţialul dedobândă este prea mare.

"Este necesară evaluarea continuă a tendinţelor procesului decreditare a sectorului neguvernamental, în vederea asigurării uneievoluţii adecvate a creditării în lei faţă de cea în valută",precizează reprezentanţii BNR.

Mişcarea de ieri a BNR nu a fost anticipată de niciun analist,piaţa aşteptând la unison încă o decizie de menţinere acoordonatelor politicii monetare.

După anunţul deciziei, cotaţiile euro/leu au înregistratoscilaţii uşoare în jurul pragului de 4,12 lei pentru un euro, încondiţiile în care unii jucători au considerat că BNR a dat unsemnal de relaxare a politicii monetare, ceea ce ar justifica unleu mai slab.


Cum vede BNR mediul economic
  • Se remarcă rămânerea în teritoriul negativ a dinamicii anualereale a altor indicatori relevanţi pentru evoluţia cererii interne,precum şi a ritmului anual de creştere în termeni reali acreditului acordat sectorului privat.

  • Ratele dobânzilor practicate de băncile comerciale s-au apropiatde nivelul ratei dobânzii de politică monetară.

  • Moneda naţională a manifestat o tendinţă uşoară de apreciere întermeni nominali, pe fondul unor îmbunătăţiri în balanţa de plăţişi al ameliorării percepţiei de risc a investitorilor.

  • Perspectiva pe termen scurt a inflaţiei este marcată de oaccentuare a riscurilor asociate unor factori aflaţi în afarasferei de influenţă directă a băncii centrale.

  • Condiţiile monetare în sens larg au rămas adecvate atingeriiţintei de inflaţie pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO