Bănci și Asigurări

BNR a împrumutat la repo două bănci cu 178 mil. lei, minimul ultimilor doi ani

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Stefan Musgociu

16.04.2013, 09:00 440

Doar două bănci au mers luni la licitaţia repo săptămânală organizată BNR şi au împrumutat 178 milioane de lei, suma fiind cea mai redusă din 28 iunie 2011 încoace. Atunci, băncile au împrumutat doar 9,9 milioane lei pentru două zile. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat la dobânda de politică monetară de 5,25% pe an.

Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână. Dealerii cred că cele două bănci împrumută banii de la BNR la un cost de 5,25% pe an întrucât nu se pot împrumuta direct de la alte instituţii de credit din piaţă, unde dobânzile sunt mult mai reduse.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase şi plasate în lei pe termen de o săptămână au fost de 1,81%-2,31% pe an. Cererea pentru finanţare de la BNR a scăzut în ultimele săptămâni chiar dacă instituţia nu a mai limitat împrumuturile acordate în ultima lună şi jumătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO