Bănci și Asigurări

BNR a indulcit Regulamentul, dar nu destul

25.08.2008, 18:23 15

Forma finala a Regulamentului pentru creditarea populatiei data de Banca Nationala este "mai blanda" decat se prefigura din proiectul initial, insa bancherii vad si prevederi pe care le-ar fi dorit modificate.
"Sunt multumit pentru lucrurile care s-au obtinut. Dar au ramas lucruri care nu le consider oportune. Cel mai neplacut este ca toate restrictiile se aplica aproape nediferentiat in functie de tipul de credit - pentru consum sau ipotecar", a comentat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
BNR a mentinut cerinta ca bancile sa stabileasca venitul eligibil la un nivel cu cel mult 20% peste cel declarat de client la Fisc in anul precedent, acesta fiind dovedit prin fisa fiscala data de angajator. In aceste conditii, fisa fiscala nu mai trebuie sa fie cea avizata de Ministerul Finantelor.
Un nivel mai mare al venitului poate fi luat in calcul doar daca clientul dovedeste continuitatea in viitor, adica majorarea a fost obtinuta prin schimbarea postului sau a locului de munca.
In schimb, in ceea ce priveste procedura de stress-test, care in varianta initiala trebuia derulata pentru fiecare client in parte, BNR le-a permis bancilor sa o includa in algoritmul de calcul, evitandu-se astfel birocratia suplimentara.
BNR le cere acum bancilor sa fie atente ca gradul maxim de indatorare pentru client sa nu fie depasit pe toata perioada de derulare a creditului. Totodata, bancile trebuie sa isi avertizeze clientii in privinta unor posibile cresteri ale sumelor datorate (rata lunara), in cazul unor variatii nefavorabile de curs sau de dobanda.
"Avem promisiunea ca BNR va face o analiza continua. Astfel, daca se prefigureaza lucruri neplacute pentru economie si pentru sistemul bancar, banca centrala va reveni si isi va nuanta politica", spune Ghetea, referindu-se la o posibila contractie a creditului imobiliar sau efecte asupra dezvoltatorilor imobiliari. Intr-o scrisoare trimisa de ARB catre Banca Nationala in iulie, bancherii avertizau ca noile reglementarile ar putea duce la o criza pe piata imobiliara, pe fondul restrangerii finantarilor acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO