Bănci și Asigurări

BNR a mai adaugat o jumatate de miliard de euro la rezerva

05.04.2005, 18:22 12

Rezerva valutara a Bancii Nationale a crescut in martie cu peste 554 de milioane de euro, ajungand astfel la 12.562 de milioane de euro.
Ritmul de crestere a incetinit fata de luna precedenta, insa ramane ridicat, expansiunea fiind alimentata in principal de cumpararile de valuta din piata, afirma dealerii.
Cresterea din martie a fost rezultatul unor intrari de 934 de milioane de euro, constituite din cumpararile directe de valuta din piata, venituri din administrarea rezervei, modificari ale rezervelor minime obligatorii la valuta constiuite de bancile comerciale si cedari de valuta la rezerva statului.
Banca centrala a mentinut decizia intrata in vigoare in luna februarie, de a nu mai publica detaliat sursele intrarilor de valuta. Lipsa unui reper oficial al cumpararilor nete de devize ale BNR de pe piata face si mai greu de ghicit politica urmarita, al carei principal atu trebuie sa ramana imprevizibilitatea, menita sa descurajeze intrarile de capitaluri speculative.
Dealerii estimeaza ca in martie BNR a atras din piata aproximativ 700 de milioane de euro, usor sub nivelul propus pentru februarie.
Iesirile de valuta din rezerva au insumat peste 379 de milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.
Pe parcursul lunii trecute banca centrala a cumparat valuta discret. In piata au existat speculatii potrivit carora BNR ar fi intervenit timp de mai multe zile consecutive, plasand ordine de cumparare la cotatii apropiate de 36.000 de lei pentru un euro. Aceste interventii repetate si-au aratat insa costul spre sfarsitul lunii, cand volumele tranzactionate pe piata au scazut dramatic.
De altfel, in ultimele zile ale lui martie banca centrala a intervenit masiv pe piata valutara, pentru a preveni o cadere a cursului.
Cu toate cumpararile BNR, euro nu s-a apropiat insa de pragul de 37.000 de lei, nivel la care, spun dealerii, capitaluri masive sunt pregatite sa intre in piata. De altfel, orice crestere a cursului spre acest nivel a adus dupa sine aparitia in piata a unor excedente substantiale de valuta provenite de la clienti.
Dealerii spun ca leul are in continuare potential de apreciere. O scadere a cursului ar tempera puseele inflationiste care se anunta, o data cu majorarea preturilor la utilitati si a accizelor. In acelasi timp, exportatorii, deja afectati de intarirea leului, ar avea mai mult de suferit.
Pe de alta parte, iesirile de aproape 400 de milioane de euro reprezinta un efort considerabil, iar dealerii spun ca practic acesta ar fi fost un prag minim al cumpararilor din piata.
Un alt motiv pentru achizitiile substantiale din piata il reprezinta si necesitatea de a asigura o crestere a rezervelor internationale, astfel incat acestea sa tina pasul cu importurile. Gradul de acoperire al importurilor prin rezerva internationala a BNR ajunsese la sfarsitul lui ianuarie la putin peste sase luni, nivel considerat confortabil.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 105 tone, valoarea acesteia fiind de 1,114 miliarde de euro. Astfel, rezervele internationale ale BNR (valuta plus aur) totalizeaza 13,67 miliarde de euro.
Pana la sfarsitul anului platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 1.196 de milioane de euro.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO