Bănci și Asigurări

BNR a numarat 6,52 milioane de carduri la sfarsitul lui august

18.10.2005, 18:54 13

Numarul cardurilor active a ajuns la 6,52 la sfarsitul lui august, arata datele Bancii Nationale, cu putin peste 22 de mii mai multe decat cu o luna in urma.

Cresterea inregistrata in luna august a fost de cinci ori mai mica fata de media lunilor precedente, de peste 100.000 de unitati.

"In conditiile in care sunt banci care emit peste 20.000 de carduri pe luna, este clar ca in luna august am asistat la o curatire a portofoliului de carduri", considera analistii site-ului dedicat mijloacelor de plata electronice www.no-cash.ro. Pe de alta parte, lunile de vara sunt in mod traditional perioade de restrangere a activitatii, numarul cardurilor noi emise fiind mai mic.

BNR a corectat in august si datele privind numarul de carduri valide la sfarsitul lui iulie, ajustandu-l pana la 6,5 milioane de carduri, dupa ce initial anuntase un total de peste 7 milioane, care ar fi presupus o crestere lunara cu mai mult de un milion de carduri.

Numarul cardurilor valide a crescut cu peste 761 de mii in primele opt luni ale anului. In aceasta perioada, numarul cardurilor emise in valuta a inregistrat o crestere de aproximativ 3.400 de unitati pe luna, pana la un total de 133.411de carduri.

La sfarsitul lunii august, Bucurestiul concentra peste 23% din cardurile emise in lei si de 41% din cele in valuta. La nivel national, doar sase judete au depasit plafonul de 200.000 de carduri valide in circulatie. Cele mai importante judete din perspectiva emiterii sunt Cluj cu 336.711 de carduri, Timis cu 265.893, Brasov, Constanta si Iasi. La polul opus se afla Giurgiu, unde sunt numai 35.674 de carduri, si Calarasi, cu 41.242 de carduri.

Pe piata cardurilor sunt in prezent 24 de jucatori. Alti trei jucatori - CEC, OTP Bank Romania (fosta Robank) si ProCredit Bank - si-au anuntat intentia de a intra in activitatea de emitere de carduri pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO