Bănci și Asigurări

BNR a obtinut 177 mil. euro din plasarea rezervei internationale

30.07.2004, 00:00 14

Veniturile totale incasate de Banca Nationala din administrarea rezervei internationale in 2003 au fost de 177 de milioane de euro. Astfel, randamentul anual (calculat ca raport intre venituri si soldul mediu al rezervelor) a fost de 2,7%.
Anul trecut BNR a plasat rezervele valutare si de aur in instrumente financiare emise de guverne, agentii guvernamentale sau organizatii internationale.
Decizia de investire a fost luata in functie de situatiile financiare ale emitentilor si de asigurarea unui volum optim in conturile curente, care sa permita efectuarea platilor scadente si intreventiile pe piata intrena. Astfel, investitiile au mers numai catre titlurile emise de guvernul Statelor Unite, de guvernele tarilor membre ale Uniuni Europene, agentii guvernamentale sau sponsorizate de guverne si institutiile supranationale.  Politica BNR a fost de reducere a ponderii detinute de plasamentele in titluri emise de agentii si institutii supranationale, in favoarea celor emise de guverne.
Strategia de adimistrare a rezervelor internationale a prevazut pentru anul trecut stabilirea unei structuri monetare in care ponderea majoritara sa fie detinuta de euro, in limita maxima de 55%. In luna septembrie, in urma analizei structurii datoriei externe, a evolutiei pietelor internatioanle si a fluxurilor comerciale, s-a luat decizia de majorare a ponderii detinute de euro pana la 60%. Astfel, ponderea detinuta de dolar in structura rezervelor monetare s-a diminuat de la 40 %- 50% la 35% - 45%. 
Cantitatea de aur a scazut usor pe parcursul lui 2003,  ajungand la sfarsitul anului la105,1 tone, fata de 105,3 tone in decembrie 2002).
La sfarsitul anului 2003 volumul rezervei internationale a ajuns la 7,5 miliarde de euro, dintre care 6,4 miliarde echivalent eruo in valuta (reprezentand 85,3%) sI 1,1 miliarde de euro in aur (14,7%).  La sfarsitul lunii iunie 2004, volumul rezervei intrenationale a ajuns la 7,76 miliarde de euro.
Dat fiind nivelul redus al dobanzilor reduse pe pietele internationale, Comitetul de adminstrare a rezervelor internationale a efectutat un studiu pentru gasirea de noi instrumente sau opartunitati de investire, cu respectarea abordarii prudentiale in privinta riscurilor asumate. Prima concluzie a acestor cercetari a fost ca majorarea veniturilor este posibila numai in conditiile asumarii unor riscuri suplimentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO