Bănci și Asigurări

BNR a pierdut 500 mil. euro din rezervă în ianuarie

BNR a pierdut 500 mil. euro din rezervă în ianuarie

Autor: Ciprian Botea

02.02.2012, 00:04 547

Rezerva valutară a BNR a scăzut în ianuarie cu o jumătate de miliard de euro, ajungând la 32,7 miliarde de euro, în condiţiile în care ieşirile aproape s-au triplat faţă de luna anterioară.

Ieşirile de valută s-au ridicat la 1,45 mld. euro în prima lună a anului, banca centrală precizând că acestea au reprezentat în principal plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice externe, modificarea rezervelor minime în valută ale băncilor.

Sumele intrate în rezervă au totalizat 955 mil. euro, reprezentând alimentarea conturilor Comisiei Europene şi Ministerului de Finanţe, precum şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale.

De această dată, banca centrală nu a mai oferit informaţii detaliate privind ieşirile de valută din rezervă, nivelul acestora fiind semnificativ mai mare decât sumele achitate în contul datoriei publice externe, de 140 mil. euro în luna ianuarie. BNR a explicat în toamnă scăderea rezervelor prin variaţiile cursului de schimb ale euro în raport cu dolarul, lira sterlină şi yenul japonez.

Scăderea din ianuarie ar putea reflecta intervenţii pe curs ale BNR, având în vedere stabilitatea neaşteptată a leului în ciuda tensiunilor politice şi nervozităţii de pe pieţelor financiare internaţionale. Dealerii nu au suspectat, totuşi, în ianuarie intervenţii semnificative pe curs, stabilitatea leului fiind pusă pe seama vânzărilor de valută ale băncilor.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia fiind de 4,39 mld. euro. Datorită creşterii preţului aurului, rezerva totală s-a diminuat cu numai 162 mil. euro şi a ajuns la 37,1 mld. euro.

Luna aceasta, BNR are de efectuat plăţi în contul datoriei publice externe în valoare de 180 mil. euro. Banca centrală va începe luna aceasta să ramburseze din împrumutul de circa 13 mld. euro luat de România de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO