Bănci și Asigurări

BNR a taiat dobanda sa sperie speculatorii, fara efecte pe piata

29.03.2007, 18:42 19

BNR admite ca reducerea agresiva a dobanzii de politica monetara, cu 1,25 puncte procentuale in ultimele doua luni, pana la 7,5% pe an, a vizat si atenuarea interesului speculatorilor pentru jocul pe leu. Cu toate acestea, leul refuza sa piarda teren vizibil, chiar in conditiile in care pe piata monetara dobanzile s-au aliniat cu noul nivel al indicatorului bancii centrale.
"Reducerea dobanzii cu 50 de puncte de baza a avut in parte rolul de a taia apetitul investitorilor speculativi", a declarat Cristian Popa, viceguvernatorul BNR resposabil cu politica monetara, citat de Dow Jones.
Pe piata valutara cotatiile au oscilat ieri intr-o banda ingusta, intre 3,365 si 3,37 lei pentru un euro, pe fondul unui interes scazut pentru tranzactionare din partea jucatorilor. Euro incheiase sedinta de luni putin peste nivelul de 3,36 lei.
Pe piata monetara dobanzile la plasamentele pe termen foarte scurt au oscilat de asemenea intre 7% si 8%, incadrand nivelul dobanzii de politica monetara.
De altfel, dealerii nici nu se asteapta la aparitia unor miscari semnificative in perioada urmatoare.
"In piata locala nu sunt in prezent foarte multi jucatori speculatori care sa aiba deschise pozitii pe termen scurt. Probabil ca aceste pozitii pe termen scurt insumeaza circa doua sute de milioane de euro", spune Dragos Balaci, chief dealer la ABN Amro Bank.
Cu niste volume nesemnificative, nu exista motive pentru aparitia unor presiuni pe curs. Majoritatea speculatorilor au expuneri pe leu pe termen lung (plasamente in obligatiuni in lei), astfel ca avand asigurat un anumit nivel de dobanda sunt mai putin interesati de miscarile BNR. Desi aproximativ 30 de mari banci londoneze au pozitii pe leu, numai cateva sunt jucatori activi in piata, iar acestea tranzactioneaza zilnic volume moderate, comparabile cu ale jucatorilor locali.
"Tinand cont de tendinta de apreciere a leului in continuare, decizia BNR va avea un impact limitat asupra apetitului speculatorilor. Dobanda ar putea sa scada cu inca un punct, fara ca aceasta sa reprezinte un impediment semnificativ pentru speculatori. Pentru acestia este mult mai importanta corelatia cu celelalte valute est-europene decat miscarea uneia dintre bancile centrale", considera si Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank. El spune ca pentru speculatorii care au investit deja in obligatiuni in lei, decizia BNR nu face decat sa le scada costurile de refinantare a acestor pozitii.
Dragos Balaci se asteapta ca euro sa oscileze in continuare intre 3,3 si 3,4 lei, mai ales ca jucatorii speculatori au acum si perspectiva posibilitatii investirii in titluri de stat, dupa ce Finantele au anuntat ca vor sa atraga echivalentul a 3,5 miliarde de euro de pe piata locala. Anghel vede de asemenea potential de apreciere pentru leu, mai ales ca in perioada urmatoare este asteptata si o crestere a remiterilor muncitorilor romani din strainatate, mai ales in perioada de Paste. Atat Balaci, cat si Anghel subliniaza ca leul este evaluat de investitorii straini impreuna cu celelalte monede de pe pietele emergente din regiune.
Astfel, miscari ample de curs ar putea avea loc numai in cazul in care apar schimbari ale "sentimetului investitional" la nivel regional.
Totusi, saptamana trecuta piata locala a aratat ca poate reactiona nervos la publicarea unor date nefavorabile: dupa aparitia unui raport al Danske Bank, care indica o posibila inrautatire a ratingurilor acordate Romaniei, cursul a urcat brusc, cu aproape doi bani (pana la 3,37 lei/euro), insa cotatiile au inceput sa revina in aceeasi zi, dupa publicarea unor dezmintiri din partea agentiilor de rating.
La inceputul acestei saptamani, dupa anuntarea deciziei BNR, leul a pierdut teren pe pietele internationale, cotatiile urcand cu un ban. Deprecierea a fost insa recuperata in sedinta de tranzactionare de marti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO