Bănci și Asigurări

BNR absoarbe din nou lei ca sa evite o noua scadere a dobanzilor

BNR absoarbe din nou lei ca sa evite o noua scadere a dobanzilor

Click pentru imaginea marita

29.05.2007, 18:53 13

BNR a reluat ieri seria operatiunilor pentru absorbtia excesului de lei de pe piata monetara, dupa o pauza de aproximativ o luna. La licitatia oraganizata ieri dimineata, BNR a atras depozite pe o luna in valoare de 2 miliarde de lei (611 milioane de euro), reprezentand insa numai jumatate din ofertele inaintate de dealerii a 16 banci comerciale.
Rezultatul licitatiei nu a influentat nivelul dobanzilor pe termen scurt, care au stationat la 6,8%-7,3% pe an. Banca centrala plateste la aceste depozite o dobanda de 7,25% pe an (rata de politica monetara).
"Nu cred ca bancile au supralicitat la aceasta licitatie. Cu toate acestea, dobanzile pe piata nu au fost influentate de sterilizarea partiala", a comentat un dealer.
BNR isi consolideaza astfel din nou soldul sterilizarilor, dupa ce in ultimele zile ajunsese foarte aproape de a deveni creditor net fata de sistemul bancar, o situatie de altfel fireasca pentru o banca centrala. Inainte de licitatia de ieri, in stocul de "sterilizari" al BNR se mai aflua doar doua serii de certificate de depozit la trei luni, in valoare cumulata de 2,2 miliarde de lei.
De la sfarsitul lui aprilie, banca centrala nu a mai organizat operatiuni pentru absorbtia lichiditatilor de pe piata, in conditiile in care cererea de lei depasea cu mult oferta.
Criza de lei, aparuta la sfarsitul lui aprilie dupa ce companiile au realizat plati de taxe si impozite catre Trezorerie de circa 2 miliarde de euro, a determinat o crestere spectaculoasa a dobanzilor, care au atins niveluri de 50%.
In aceste conditii, BNR a intervenit pe piata de la inceputul lui mai prin organizarea de operatiuni repo, prin care se injecteaza lichiditati in sistem. Ultima astfel de operatiune a fost reversata vinerea trecuta, cand s-au intors la BNR circa 2 miliarde de lei.
Nivelul lichiditatilor de pe piata monetara a inregistrat fluctuatii puternice in ultima saptamana, in conditiile in care joia trecuta a inceput o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii pentru banci. Daca la inceputul saptamanii trecute dobanzile pe termen scurt stationau la peste 10% pe an sub presiunea cererii mari de lei, miercuri se prabusisera la 1% pe an.
Reluarea sterilizarilor de catre BNR nu a influentat nici cotatiile euro/leu, piata valutara de la Bucuresti inregistrand o volatilitate scazuta. Euro a oscilat ieri intr-o banda foarte ingusta, in jurul nivelului de 3,27 lei. Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost scazute, clientii nerezidenti nefiind activi, in conditiile in care piata londoneza a fost ieri inchisa. Cotatiile coborasera la aceste niveluri inca de la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vineri, dupa ce urcasera la 3,28 lei/euro in zilele precedente, pe fondul dobanzilor mici.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2751 lei pentru un euro, cu 0,46 bani sub nivelul precedent. Dolarul a pierdut 0,74 bani, coborand la 2,4312 lei.
Analistii nu se asteapta la fluctuatii importante de curs cat timp dobanzile pe piata monetara raman la niveluri apropiate de cel al dobanzii de politica monetara a BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO