Bănci și Asigurări

BNR ar putea reduce cerintele de provizionare la creditele in valuta

BNR ar putea reduce cerintele de provizionare la creditele in valuta
26.07.2009, 19:23 55

BNR va reduce cotele de constituire de provizioane pentru creditele in valuta acordate populatiei la nivelul celor impuse pentru imprumuturile in lei, revenind astfel asupra unei decizii adoptate in februarie 2008.

Potrivit unui proiect de regulament al BNR lansat in dezbatere publica, coeficientii de provizionare aplicati pentru creditele acordate persoanelor fizice sunt, atat pentru credite in lei, cat si pentru cele in valuta, de 0% pentru creditele din categoria "standard", 5% pentru imprumuturile "in observatie", la 20% pentru cele "substandard", 50% in cazul celor "indoielnice" si la 100% pentru cele considerate "pierdere".

In actualul regulament in vigoare, provizioanele pentru creditele in valuta acordate clientilor care nu sunt protejati natural fata de riscul de curs de schimb sunt de 7% din valoarea expunerii pentru cele clasificate drept standard, 8% pentru cele in observatie, 23% la imprumuturile substandard, 53% la cele indoielnice si 100% pentru cele considerate pierdere.

"Se incearca o apropiere catre standardele internationale de contabilitate. Este un pas inainte, bancile vor avea cheltuieli mai putine cu provizioanele, dar inca nivelul acestor cheltuieli este mai ridicat potrivit standardelor locale de contabilitate fata de standardele internationale. Acest nivel mai ridicat al provizioanelor este un buffer de siguranta pentru sistemul bancar din Romania, dar in acelasi timp inseamna profituri mai mici ale bancilor, si implicit impozite mai reduse", apreciaza economistul-sef al BCR Lucian Anghel.

Clasificarea creditelor se realizeaza in functie de numarul de zile de intarziere la plata ratelor, de performanta financiara a debitorului si de starea judiciara a debitorului (daca s-a declansat sau nu procedura judiciara de catre banca pentru recuperarea banilor).

De asemenea, in noul regulament propus de BNR se introduce o noua notiune, respectiv "creditul de valoare mica", pentru care bancile vor putea alege daca sa-l incadreze intr-o anumita categorie (de exemplu, categoria standard) in functie de numarul de zile de intarziere si performanta financiara a debitorului sau doar in functie de numarul de zile de intarziere. Fiecare banca va stabili individual un nivel pana la care un credit poate fi incadrat in categoria de "valoare mica".

BNR nu a precizat deocamdata un plafon pentru acest "credit de valoare mica".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO