Bănci și Asigurări

BNR: Cipriotii trebuie sa aduca lamuriri. BT: Nu am fost notificati

BNR: Cipriotii trebuie sa aduca lamuriri. BT: Nu am fost notificati

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR: Trebuie sa le raspundem in trei luni din momentul in care documentatia este completa. Din datele pe care le-am cules pana acum, nu ar fi o problema. Dar trebuie sa aduca lamuriri suplimentare.

18.05.2010, 00:00 34

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al BTsi unul dintre actionarii individuali importanti ai bancii, cu oparticipatie de aproape 5%, sustine ca este "total prematur" sa sediscute despre dublarea cotei detinute de Bank of Cyprus, pana la20%, si invoca necesitatea acordului prealabil al BERD.

La AGA din aprilie, BERD, care are 15% din BT, s-a opuspropunerii de eliminare din statutul bancii a prevederii carestabileste ca dreptul de vot este plafonat la cel mult 10% dincapital pentru orice actionar sau grup de actionari care activeazaconcertat.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, nuvede o problema prin majorarea participatiei, mai ales ca Bank ofCyprus ramane inca departe de a detine un pachet de control.

"Din datele pe care le-am cules pana acum, nu ar fi o problema.Dar trebuie sa aduca lamuriri suplimentare", spune Cinteza, caresupervizeaza bancile de mai bine de un deceniu.

El subliniaza insa ca legea trebuie sa fie respectata, iarpentru aceasta BNR a cerut lamuriri suplimentare, fara sa precizezeinsa care au fost punctele pentru care a dorit clarificari.

"Trebuie sa le raspundem in trei luni din momentul in caredocumentatia este completa", a spus Cinteza.

Oficialii BT nu au comentat anuntul cipriotilor.

Bank of Cyprus, unul dintre cele mai mari grupuri financiarecipriote, a anuntat ieri ca a cerut avizul BNR pentru a-si majoraparticipatia la Banca Transilvania, singurul jucator local de taliemare cu capital majoritar privat romanesc, pana la 20%.

Cipriotii, care opereaza o sucursala la Bucuresti din 2007, aucumparat la sfarsitul anului trecut un pachet de 9,99% dinactiunile BT in cadrul unor tranzactii speciale derulate pe Bursade la Bucuresti.

"Orice majorare a participatiei la Banca Transilvania va fianalizata doar dupa ce obtinem avizul BNR. Acest anunt reintaresteangajamentul si increderea grupului in economia romaneasca. Inciuda dificultatilor din 2009, noi am investit circa 100 demilioane de euro. In aceeasi perioada ne-am majorat creditele cu100 de milioane de euro si activele cu 130 de milioane de euro", adeclarat pentru ZF George Christoforou, directorul general alsucursalei locale a Bank of Cyprus. El nu a dorit sa ofere ierialte comentarii privind strategia BoC pe plan local.

"Prin aceste demersuri, cei de la Bank of Cyprus isi deschid maimulte posibilitati, in functie de evolutia pietei. Ei spun ca voranaliza posibilitatea de a-si mari participatia daca va existaoportunitatea, ceea ce eu traduc prin «daca pretul esteconvenabil». Probabil ca nu sunt dispusi sa plateasca o primasemnificativa fata de pretul din piata", a explicat Adriana Marin,sefa departamentului de analiza al firmei de brokeraj UniCredit CAIB Securities.

Ea mai spune ca anuntul ar determina in mod normal mai multentuziasm in piata, dar contextul actual, caracterizat prin scaderigeneralizate pe piete, face ca investitorii sa ignore stirea.Actiunile TLV s-au tranzactionat ieri la 1,51 lei, in scadere cucirca 5% fata de sedinta de vineri, insa corectia a fost sub cea apietei, de circa 7%. Capitalizarea bursiera a bancii este astfel decirca 500 milioane de euro. La pretul la care cipriotii auachizitionat pachetul de aproape 10% in iarna, BT era evaluata lacirca 600 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO