Bănci și Asigurări

BNR: Clientii nu tin cont de riscuri atunci cand se imprumuta

29.11.2007, 15:36 19

Cresterea rapida a creditelor contractate de populatie, cu ritmuri anualizate de peste 60%, are loc pe fondul unei subestimari a riscurilor si al unui optimism exagerat privind dinamica veniturilor, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
"Nu sunt convins ca publicul tine cont de riscuri si ca bancile fac eforturi pentru a le explica, atunci cand creditarea pentru gospodarii creste cu 69%", a afirmat ieri oficialul bancii centrale.
Unul dintre elementele de risc in ecuatia creditarii este o supraestimare a veniturilor viitoare de catre cei care se imprumuta. "Daca am vazut in ultimii doi ani cresteri salariale de 20%, (clientii - n. r.) au crezut ca asa va fi pe vecie. Dar nu este posibil", spune Lazea. Chiar daca pierderile ocazionate de intrarea in incapacitate de plata a unor clienti ar fi usor de absorbit, in conditiile in care majoritatea jucatorilor locali sunt detinuti de grupuri mari internationale, aceasta ar duce la diminuarea increderii in sistem.
In alta ordine de idei, economistul-sef al BNR vede un potential important de crestere in gradul redus de bancarizare din mediul rural.
"Rata economisirii este in Romania de doar 14% din PIB, cea mai mica dintre tarile din regiune. Una dintre cauze este ca bancile au un slab interes pentru atragerea de economii ale populatiei locale. Finantarea este mai usor de facut din strainatate". Lazea a aratat ca, in conditiile in care trei sferturi dintre muncitorii romani din strainatate provin din mediul rural, cel putin jumatate din remiterile lor, adica 3 miliarde de euro, se intorc in aceasta zona. Insa doar putin peste 1.000 de unitati bancare sunt amplasate in mediul rural, din care peste 800 sunt ale CEC.
Spre exemplu, in judetul Iasi doar o sesime dintre localitati au unitati bancare, adica o unitate bancara revine la 19.000 de persoane, a aratat Lazea. Media nationala este de 4.150 de persoane la o unitate bancara. Si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a precizat ca interesul bancilor de a merge in zonele rurale a fost scazut pana acum, desi acestea au un potential important de dezvoltare.
El a subliniat ca din cele aproximativ 1.000 de unitati bancare nou deschise in perioada septembrie 2006 - septembrie curent, doar 3% au fost amplasate in mediul rural.
"Sunt proiecte de imbunatatire a acestui sector, pe masura ce vor fi absorbite fondurile structurale, pentru ca utilizatorii va trebui sa aiba o contributie proprie, care va fi asigurata cel mai probabil prin credit bancar", a afirmat prim-viceguvernatorul BNR.
Mai multe banci au dezvoltat deja produse dedicate pentru sustinerea intreprinderilor agricole, insa doar 14 banci din cele 39 care opereaza pe piata sunt prezente si in mediul rural.
Georgescu a subliniat ca firmele mici, cum sunt si cele din domeniul agricol, vor avea un avantaj sub noile reglementari privind adecvarea capitalului (Basel II), care vor fi aplicate de la inceputul anului viitor. Potrivit acestora, firmele de mici dimensiuni sunt considerate a avea un risc mai redus (datorita dispersiei mari a expunerilor), astfel ca si finantarile pot fi mai ieftine.
Bancherii comerciali privesc insa cu destula reticenta extinderea in mediul rural. "Sunt conditii de calificare pentru clienti. Sectorul rural este foarte putin bancabil, deoarece pentru a pune la dispozitie servicii acolo ma costa prea mult comparativ cu cat pot obtine, pe fondul veniturilor reduse", subliniaza Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: Nu sunt convins ca publicul tine cont de riscuri si ca bancile fac eforturi pentru a le explica, atunci cand creditarea pentru gospodarii creste cu 69%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO