Bănci și Asigurări

BNR: Este imperativ să ne atingem ţinta de inflaţie în 2012

Autor: Liviu Chiru

09.11.2010, 23:53 32

BNR îşi justifică alegerea "prudentă" a ţintei de inflaţie de 3%pentru 2012, nivel similar cu cel stabilit pentru anul viitor, prin"imperativul" atingerii acestui obiectiv, după ce din 2006 nu a maireuşit să aducă creşterea preţurilor pe traiectoria dorită.

"Opţiunea privind nivelul ţintei de inflaţie pentru anul 2012reflectă preocuparea BNR pentru stabilirea unor obiective credibileşi fezabile, îndeplinirea lor fiind esenţială pentru consolidareacredibilităţii băncii centrale şi, implicit, pentru creştereaeficacităţii ancorării anticipaţiilor inflaţioniste", noteazăanaliştii BNR în Raportul asupra inflaţiei pe trimestrul altreilea. De la implementarea regimului de ţintire a inflaţiei, în2005, BNR a adus inflaţia în intervalul agreat doar în 2006. Anulacesta estimează că inflaţia se va opri la 8,2% în decembrie, cumult peste limita superioară a intervalului de plus/minus un punctprocentual în jurul ţintei de 3,5%. Acesta va fi astfel al patruleaan consecutiv în care ţinta este ratată. Credibilitatea ţintei deinflaţie este una dintre pârghiile principale de ancorare aanticipaţiilor inflaţioniste, iar BNR simte deja nevoia să îşiîntărească această latură. Inclusiv guvernatorul Mugur Isărescu aadmis în cadrul conferinţei de presă pentru prezentarea Raportuluiasupra inflaţiei că ţinta pe 2012 ar fi trebuit să fie maiambiţioasă, în vederea trecerii la euro (Banca Centrală Europeanănu ţinteşte formal inflaţia, însă caută să aducă creştereapreţurilor sub nivelul de 2%, dar cât mai aproape de acesta).

În Raportul actual, BNR prezintă prognoze de inflaţie până întrimestrul III din 2012, când creşterea preţurilor ar trebui săîncetinească la 2,6%, de la 8,2%, la sfârşitul lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO