Bănci și Asigurări

BNR, fortata de guvern sa plateasca profiturile speculatorilor

14.11.2005, 18:00 20

Bancile au rasuflat usurate saptamana trecuta, cand BNR a anuntat revenirea la practica sterilizarii totale, masura surprinzatoare avand in vedere evolutia ratei inflatiei, dar explicabila prin amploarea cheltuielilor bugetare estimate pentru sfarsitul anului.

Comunitatea bancara si analistii se intreaba daca anuntul BNR va insemna in practica intoarcerea la situatia de pana in vara acestui an, cand operatiunile bancii centrale pe piata monetara raspundeau intregii cereri venite din partea bancilor comerciale.

Ratiunea pentru schimbarea opticii BNR si reintoarcerea la politica de sterilizare totala rezida, probabil, in motivatii pe termen scurt, chiar oficialii BNR recunoscand ca anticipeaza o revigorare a cererii in ultimele luni ale anului. Situatia previzionata pentru ultimele doua luni forteaza la o miscare de sacrificiu, intrucat peste lichiditatea lasata voit in piata se va suprapune o cerere ciclic in crestere si un surplus de cheltuieli publice. La nivelul bugetului, se estimeaza cheltuieli de aproape 2% din PIB, daca se are in vedere ca pentru a ajunge la un deficit de 1,25% din PIB se va elimina excedentul de 0,4 - 0,5% din PIB dupa primele zece luni, la care se adauga veniturile din noiembrie si decembrie.

Fara presiunea bugetara, schimbarea de optica a BNR este dificil de explicat, intrucat prognoza pentru inflatie de 8,1% - 8,3% nu era in pericol, avand in vedere evolutiile din ultimele doua luni ale anului trecut. Daca ratele lunare ale inflatiei se plasau la nivelurile din noiembrie si decembrie 2004, rata anuala ar fi depasit cu putin 8%, ceea ce corespundea cu viziunea bancii centrale.

Responsabilitatea Guvernului in procesul de reducere a inflatiei nu este de neglijat, iar obiectivele non-monetare trebuie calibrate pentru a ajuta la atingerea tintei privind indicele pretului de consum. Anuntarea comuna a tintelor de catre Guvern si BNR este avantajoasa si pentru Executiv, numai daca ne gandim la importanta pe care o detine inflatia in negocierile cu sindicatele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO