Bănci și Asigurări

BNR inaspreste normele de capitalizare pentru banci

23.05.2010, 23:05 36

Banca Nationala pregateste un nou regulament prin care va impunebancilor conditii mai stricte in privinta fondurilor proprii, inconditiile in care preocuparile privind buna capitalizare abancilor persista pe fondul tendintei continue de deteriorare acalitatii portofoliilor de credite.

Astfel bancile pot lua in considerare creditele subordonate cafonduri proprii de nivel doi de baza doar cu acordul prealabil alBNR. Rambursarea creditelor subordonate nu poate avea loc faraaprobarea Bancii Nationale si nu poate fi solicitata de institutiade credit in primii cinci ani de la data includerii in fondurileproprii.

In prezent rata medie a solvabilitatii (indicatorul care masoaraadecvarea capitalurilor detinute de banci in functie de riscurileasumate) este de 14,7% fata de un nivel de 10% cerut de BNR.

Rambursarea poate avea loc dupa acest interval doar in cazul incare institutia de credit convinge BNR ca fondurile proprii ramanadecvate cel putin doi ani dupa aceasta data.

In acelasi timp, BNR vrea sa mareasca numarul elementelor careintra in calculul capitalului initial al institutiilor de creditrezultate in urma unui proces de fuziune sau divizare, propunand safie luate in considerare pe langa capital si rezerve si primele decapital, rezultatul reportat pozitiv, pierdere reportata sirezultate interimare.

Creditele subordonate luate in considerare ca fonduri proprii denivel doi de baza trebuie reduse gradual incepand cu cel putincinci ani inainte de a ajunge la scadenta prin aplicarea unei coteprocentuale semestriale egale.

Astfel in ultimul semestru inaintea scadentei imprumutul nu maitrebuie sa figureze deloc in valoarea fondurilor proprii.

Fondurile proprii de nivel unu cuprind capitalul social subscrissi varsat, cu exceptia actiunilor preferentiale cumulative, primelede capital aferente capitalului social, rezervele legale siprofitul net al exercitiilor financiare anterioare rams dupadistribuire.

"Elementele componente ale fondurilor proprii de nivel unutrebuie sa poata fi utilizate in orice moment si cu prioritatepentru a absorbi pierderile, sa nu implice costuri fixe pentruinstitutia de credit si sa fie efectiv puse la dispozitia acesteia,respectiv sa fie integral platite", se arata in proiectul deregulament al BNR.

Ce se modifica

Noi cerinte de reglementare luate in considerare de BancaNationala

  • Fondurile proprii de nivel unu trebuie sa fie puse integral siefectiv la dispozitia bancii si sa nu aiba atasate costurifixe.
  • Imprumuturile subordonate pot fi luate in considerare cafonduri proprii doar daca au o maturitate de cel putin cinciani.
  • Imprumuturile subordonate nu pot avea clauza de rambursareanticipata.
  • Imprumuturile subordonate cu maturitati mai lungi pot firambursate anticipat dupa cel putin cinci ani, doar daca BNRconsidera ca dupa operatiune nivelul capitalizarii ramaneadecvat.
  • Datoria subordonata nu poate fi garantata nici de imprumutat,nici de o persoana aflata in aria de consolidare a acestuia.
  • Costurile datoriei subordonate nu pot creste fata de nivelulprevazut initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO