Bănci și Asigurări

BNR mentine limitele de expunere valutara

17.03.2005, 00:00 57


BNR va pastra, pentru urmatoarea perioada, limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondurile proprii, a declarat directorul Directiei Autorizare din BNR, Petre Tulin.


"Nu va ascund ca, in cadrul discutiilor cu FMI, s-a pus in discutie ca limitele de expunere valutara sa fie mai restrictive. Nu am fost de acord cu asemenea propuneri, dar, cel putin pentru o perioada, vom mentine aceste limite", a explicat Tulin, in cadrul unui seminar privind piata derivatelor, organizat de FinMedia.


Oficialul BNR a raspuns unei intrebari privind ratiunea mentinerii limitelor de expunere valutara, in conditiile in care noile reglementari de adecvare a capitalului instituie cerinte de capital pentru riscul valutar.


Directorul BNR a recunoscut ca limitarile reprezinta masuri administrative care trebuie eliminate pana la data aderarii la Uniunea Europeana.


Potrivit lui Tulin, restrictia va fi ridicata in prima etapa pentru sucursalele bancilor straine, iar mai tarziu se va renunta la limite si in cazul institutiilor de credit inregistrate in Romania.


Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii ale unei banci. In prezent, limita individuala pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii.


Limitele de expunere impiedica bancile sa efectueze tranzactii valutare de volume foarte mari in nume propriu.


Incepand de vinerea trecuta, BNR a lasat liber accesul pe piata pentru operatiunile de cumparare de valuta la vedere de catre rezidenti si nerezidenti. In ceea ce priveste operatiunile cu instrumente financiare derivate, cum ar fi cele de cumparare la termen, ele pot fi efectuate fara restrictii, doar in cazul in care reprezinta o tranzactie de acoperire (hedging) a unui potential risc


Investitorii straini pot tranzactiona pe piata valutara interbancara doar prin intermediarii autorizati de BNR si au dreptul sa realizeze fara documente justificative numai operatiuni la vedere.


Pentru alte tranzactii cu instrumente financiare derivate, care au un caracter speculativ si sunt asimilate operatiunilor de piata monetara, este obligatorie autorizarea bancii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO