Bănci și Asigurări

BNR mentine sterilizarea partiala, dar leul isi reia aprecierea

BNR mentine sterilizarea partiala, dar leul isi reia aprecierea
06.02.2007, 17:18 12

Euro a pierdut ieri teren la Bucuresti, sub presiunea vanzarilor de valuta ale jucatorilor straini, desi BNR a continuat politica de sterilizare partiala, absorbind numai 10% din sumele oferite de dealeri.
BNR a calculat un curs de 3,3789 lei pentru un euro, cu 0,88 peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a reusit insa sa castige 0,97 bani, urcand pana la 2,6121 lei, dupa ce a inregistrat aprecieri in fata euro pe pietele internationale.
BNR a atras ieri pe piata monetara depozite la o luna in valoare de un miliard de lei (echivalentul a 296 mil. euro), reprezentand insa numai 10,84% din ofertele inaintate de bancile comerciale. Dobanda platita la aceste depozite este de 8,75% pe an. Pe piata monetara, dobanzile pentru scadentele scurte au coborat cu aproximativ un punct procentual dupa publicarea rezultatelor licitatiei, la 7,25%-8% pe an. Ratele pe termen scurt au crescut de la sfarsitul lunii trecute, in conditiile in care bancile plaseaza acum lichiditatile excedentare in conturile de rezerve minime obligatorii deschise la BNR.
"Ma astept ca dobanzile sa stationeze la aceste niveluri pe parcursul saptamanii. Piata valutara a ramas foarte calma, insa volumele tranzactionate au fost apreciabile", a comentat un dealer.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,3820/3,3850 lei pentru un euro, la nivelul inchiderii de vinerea trecuta. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat usor, pana la 3,38 lei pentru un euro. La acest nivel au aparut interese mai puternice de vanzare din partea speculatorilor straini, euro coborand rapid pana la un minim al zilei de 3,3750 lei, nivel la care piata s-a echilibrat. Dupa publicarea rezultatului licitatiei BNR au aparut in piata interese de cumparare de valuta, cotatiile urcand usor pana la 3,780/3,38 lei pentru un euro.
Pe pietele internationale dolarul a continuat miscarea de apreciere in fata euro inceputa in ultimele zile ale saptamanii trecute, castigand teren pana la niveluri de 1,2920 dolari/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO