Bănci și Asigurări

BNR nu vrea dobânzi prea mari la lei, chiar dacă inflaţia e ridicată

BNR nu vrea dobânzi prea mari la lei, chiar dacă inflaţia e ridicată

Autor: Razvan Voican

26.04.2011, 15:22 78

Banca Naţională a intervenit vineri pe piaţa monetară pentru acalma dobânzile interbancare injectând aproape 866 mil. leiprintr-o operaţiune repo pe cinci zile (lichidităţi contra titluride stat) la care au participat şase bănci. BNR a utilizat astfeldobânda de politică monetară de 6,25% în a treia operaţiune deacest tip realizată în 2011.

Intervenţia băncii centrale a avut loc în contextul în caredobânzile la lei pe termene scurte urcaseră spectaculos ca urmare acererii mai mari de lichiditate pentru plăţile la bugetul de statspecifice lunii aprilie, dar şi a finalului de perioadă deconstituire a rezervelor minime obligatorii de către băncilecomerciale.

Astfel rata ROBOR pe o zi sărise de la 2,8% joi, la 6,39%vineri. O creştere substanţială a înregistrat şi ROBOR la o lună,care a ajuns la 5,56%, dar dobânzile pe trei şi şase luni au rămasrelativ stabile.

În pofida operaţiunii de vineri, astăzi dobânzile pe termenscurt au rămas ridicate pe piaţa monetară, ratele pe o zi sau pe osăptămână situându-se la peste 6% pe an. De asemenea, ROBOR la olună este cu aproape un punct procentual mai sus faţă de joiatrecută.

Dobânzile ridicate încurajează tendinţa de apreciere a leului înraport cu euro care persistă deja de câteva luni şi pe care BNR seplânge că nu o poate contracara. Încercarea de reducere adobânzilor de pe piaţă s-ar înscrie tocmai în această direcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO