Bănci și Asigurări

BNR reia sterilizarile cu ambele maini

22.08.2006, 18:59 12

BNR a atras ieri de pe piata monetara un depozit la o luna de 4,64 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), oferind astfel un debuseu pentru lichiditatile in exces, care puneau presiune pe dobanzi.
La licitatia de ieri au participat 19 banci, iar BNR a acceptat integral ofertele acestora, platind o dobanda de 8,75% pe an pentru sumele atrase. In urma cu o saptamana, BNR a atras un depozit asemanator de 1,8 miliarde de lei.
Dobanzile pe termen scurt pe piata au ramas la niveluri scazute, chiar in conditiile sterilizarii puternice. Dealerii au preferat sa-si pastreze bani pentru acoperirea cererii mai mari de lichiditati, care apare de obicei la sfarsitul lunii. Ultimele zile ale lunii se suprapun cu sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (RMO), in timp ce clientii corporativi au nevoie de lichiditati pentru a face plati la buget.
"Pana miercuri (cand este ultima zi de constituire a RMO, n.r.) ma astept ca dobanzile sa ramana jos, urmand ca dupa aceea piata sa se echilibreze", a comentat un dealer.
Dobanzile au urcat ieri marginal, pana la 2%-4% pe an pentru depozitele pe o zi, dupa ce coborasera la 1%-2% pe an in ultimele zile ale saptamanii trecute.
Lichiditatile din piata monetara au crescut semnificativ la sfarsitul saptamanii trecute, odata cu ajungerea la maturitate a unui depozit de 5 miliarde de lei, atras de BNR in urma cu o luna.
Pana la jumatatea lui august, piata a traversat o perioada de cateva saptamani de lipsa acuta de lichiditati, in care dobanzile s-au mentinut la niveluri ridicate, peste nivelul dobanzii de politica monetara (8,75% pe an). Nivelul lichiditatii a scazut sensibil la sfarsitul lui iulie, de cand a inceput sa se aplice cota majorata pentru constituirea RMO, care a fortat bancile sa imobilizeze mai multi lei la BNR. Acum, bancherii incep sa acorde mai multa atentie surselor atrase de la clienti prin depozite, pentru a atrage lei cu care sa stinga setea de credite.
Pe piata valutara cotatiile au inregistrat ieri o crestere usoara fata de zilele precedente, leul urmand tendinta de depreciere fata de euro, manifestata si de celelalte monede din regiune.
BNR a calculat un curs de 3,5320 lei pentru un euro, cu 0,59 bani peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a pierdut 0,88 bani, coborand pana la 2,7403 lei.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,320/3,5370 lei pentru un euro, cu mult peste nivelul inchiderii de vinerea trecuta. In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat pana la un maximum al zilei de 3,5340/3,5390 lei, dupa care au inceput sa coboare. Pana la sfarsitul zilei, euro a pierdut teren, coborand la 3,5250/3,53 lei. Volumele tranzactionate nu au fost insa semnificative.
Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat evolutii asemanatoare. Atat pe piata poloneza, cat si pe cea maghiara cotatiile de deschidere au fost semnificativ peste nivelul de la sfarstiul saptamanii trecute. Desi pe parcursul zilei monedele au castigast teren in fata euro, cotatiile au ramas peste cele de la inchiderea de vineri. Un euro era ieri cotat la 3,9080 zloti, fata de 3,89 vineri. Cursul euro/forint a urcat la 279 forinti pentru un euro, (atingand chiar un maximum de 280), fata de 277 forinti pentru un euro, la inchiderea pietei de vineri.
Si pe piata la termen de la Sibiu cotatiile euro/leu au urcat usor, in conditiile in care operatorii nu mai anticipeaza o apreciere a leului pana la sfarsitul anului. Pentru scadenta septembrie, euro este cotat la 3,564 lei. De la inceputul lui iulie, tranzactiile pentru Craciun au fost realizate la cotatii cuprinse intre 3,55 si 3,59 lei pentru un euro, ceea ce inseamna ca jucatorii anticipeaza o reducere a aprecierii leului anul acesta, in opinia unui broker de la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO