Bănci și Asigurări

BNR revine cu o interventie bine in forta

25.06.2004, 00:00 12

Dupa ce a lasat leul sa se apreceze zile de cateva zile, Banca Nationala a intervenit ieri puternic pe piata valutara, determinand o crestere substantiala a cursului.
Astfel, euro a fost evaluat ieri de banca centrala la 40.848 de lei, cu 251 de unitati mai mult decat la cotatia precedenta. Aprecirea a fost preluata si de dolar, care a ajuns sa valoreze ieri 33.718 lei.
Piata valutara s-a deschis in cotatii de 40.610/40.640 de lei/euro, peste nivelul inchiderii de miercuri. Cotatiile au inceput sa creasca inca de la deschidere sedintei de tranzactionare, pe fondul unor cumparari de valuta. "Piata a fost agitata ieri.Cand a devenit clar ca in spatele cumpararilor se afla Banca Centrala, tranzactiile s-au intensificat. BNR a atras de pe piata aproximativ 50 de milioane de euro", a comentat un dealer. Un alt dealer a apreciaza ca la aceasta interventie, BNR a "aspirat de pe piata intre 80 si 100 de milioane de euro". In aceste conditii, euro s-a apreciat puternic, pana la cotatii de 40.840/40.850 de lei. Volumele tranzactionate pe piata au fost substantiale, jucatorii descarcandu-si pozitiile dupa o asteptare destul de lunga. Decizia de interventie a bancii survine dupa cateva zile in care bancile au fost vanzatori neti de valuta in relatiile cu clientii. Jucatorii banuiesc ca interventia BNR a coincis cu aparitia unui excedent de valuta din schimburile cu clientii.
Pe pietele internatioanle, dolarul a continuat sa se deprecieze in raport cu euro. Cursul a urcat de la 1,2060 dolari/euro ieri dimineata, la 1,2127 dolari/euro, cu un maxim 1,2132 dolari/euro. Depreciere dolarului a fost alimentata si de o serie de atacuri ale rebelilor din Iraq. Analistii considera ca cel mai probabil Banca Federala a Statelor Unite va decide majorarea ratei dobanzii de interventie cu 25 de puncte de baza. Pana acum, aceasta perspectiva a fost de ajuns pentru a ajuta dolarul sa se aprecieze cu 2 procente in ultimul trimestru fata de euro.
Banca centrala a intervenit ieri din nou, pentru a patra oara consecutiv, pentru sterilizarea excesului de lichiditate de pe piata monetara. La licitatia de ieri, banca si-a propus sa atraga 13.400 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare au fost plasate depozite pe o luna in valoare de 16.890 de miliarde de lei, la o dobanda de 20,75% pe an. "Explicatia pentru volumele mari ar putea fi coincidenta cu scadenta altor depozite facute tot la BNR" a apreciat un dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO