Bănci și Asigurări

BNR trebuie sa taie dobanda pentru ca IMM-urile sa reziste. Cum comentati?

BNR trebuie sa taie dobanda pentru ca IMM-urile sa reziste
11.06.2009, 16:10 98

Astept ca BNR sa reduca dobanda-cheie la lei cu cel putin jumatate de punct procentual la sfarsitul acestei luni, pentru ca este neaparat nevoie ca dobanzile la creditele in lei sa intre pe o curba descendenta puternica pentru ca firmele mici si mijlocii sa reziste in aceasta perioada grea, afirma Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania (BT) - unul dintre primii jucatori de pe piata.
"Inteleg foarte bine ca BNR nu poate decide reduceri bruste, mari, de dobanda, insa trebuie continuat mai repede trendul inceput pentru a transmite pietei niste semnale mai puternice, mai ales ca inflatia este sub control, iar banca centrala are astfel o fereastra de oportunitate pentru a sustine proactiv economia in actuala conjunctura negativa", a declarat Rekkers pentru ZF.
Pe 30 iunie, Consiliul de Administratie al BNR are programata urmatoarea sedinta de politica monetara, dobanda situandu-se in prezent la 9,5%, cu 0,75 puncte procentuale sub nivelul de la inceputul anului.
Erste, actionarul majoritar al BCR, estimeaza ca dobanda BNR va cobori la 8,75% pana in septembrie, in timp ce ING o vede la acest nivel inca din august.
Seful BT spune ca este o perioada in care blocajul financiar a devenit vizibil in fluxurile de incasari si plati ale multor companii, iar multe banci inca sunt reticente in a acorda credite desi aceasta ar fi o solutie pentru limitarea blocajului.
"Este o perioada grea pentru intreaga economie si avem nevoie de produse de creditare simple care sa rezolve problemele de lichiditate. Din pacate, in Romania sunt discutii prea lungi si prea sofisticate despre ceea ce ar trebui facut, cand sunt destule exemple de masuri care functioneaza in alte tari din Uniunea Europeana precum Franta, Olanda sau Germania si ar putea fi preluate imediat." Banca Transilvania a lansat ieri o linie de credit pentru IMM-uri la care garantiile necesare sunt acoperite in proportie de 80% de Fondul de Garantare a Creditelor, iar restul de 20% de catre banca, dobanda fii nd de 15% pe an la lei, respectiv 9,5% la euro.
"Pledez din nou pentru dobanzi mai mici la credite care sa le dea firmelor acces la finantare. Inca sunt banci care platesc 15% la lei pentru a atrage depozite, desi nu se poate spune ca mai exista vreo problema de lichiditate la nivelul pietei monetare." BT a restructurat de la inceputul anului credite pentru aproape 650 de companii, (circa 2-3% din portofoliul de clienti).
Rekkers, care conduce cea mai mare banca privata cu capital autohton, sustine ca guvernul ar trebui sa urmeze exemplul altor state din UE macar in privinta ajutoarelor acordate direct firmelor cu capital romanesc si nu multinationalelor.

Vezi pagina 6

Robert Rekkers spune ca blocajul financiar afecteaza cash flow-ul multor companii
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO