Bănci și Asigurări

BNR vrea sa inaspreasca conditiile de creditare ca sa tempereze cresterea preturilor pe piata imobiliara

BNR vrea sa inaspreasca conditiile de creditare ca sa tempereze cresterea preturilor pe piata imobiliara

Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers International

06.07.2006, 19:27 72

Banca Nationala a Romaniei este decisa sa intervina pe piata imobiliara, dupa modelul bancilor centrale din Statele Unite si Europa, intrucat aceasta piata este instabila si are fluctuatii nefiresti, potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Singurul instrument prin care BNR poate interveni in piata imobiliara este politica de creditare si a apreciat ca o eventuala interventie este justificata, chiar daca preturile imobiliare nu sunt incluse deocamdata in cosul de consum, in functie de care se calculeaza rata inflatiei.
Oficialii BNR si-au exprimat recent ingrijorarea ca in nordul Capitalei s-a creat un "asset buble" prin scumpirea exagerata a proprietatilor din aceasta zona.
De cealalta parte, jucatorii din real estate afirma ca impactul pe care BNR il poate avea asupra pietei imobiliare este extrem de redus.
"Nu este vorba ca BNR vrea sau nu vrea sa se amestece in problemele pietei imobiliare, ci este obligata. Acesta este curentul in lume. Banca centrala a Americii, Banca Centrala Europeana si alte banci centrale se amesteca in piata imobiliara", a spus Vasilescu la un seminar organizat de revista Banii Nostrii.
Potrivit lui Vasilescu, exista mai multi factori care influenteaza pretul corect al caselor, printre care evolutia Produsului Intern Brut, rata inflatiei sau productivitatea.
"BNR nu are cum sa intervina asupra pietei imobiliare si cred ca vrea doar sa iasa in evidenta. Impactul pe care BNR il are asupra pietei imobiliare este extrem de redus, deoarece majoritatea tranzactiilor de pe piata caselor se fac cu bani cash", a declarat Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers International. Mai mult, proiectele de amploare de pe piata sunt finantate de cele mai multe ori prin credite externe.
Principalul obiectiv al bancii centrale este stabilitatea preturilor si a inflatiei, iar faptul ca pretul caselor si al terenurilor nu intra in cosul de consum nu restrange dreptul bancii centrale de a incerca sa ajusteze dezechilibrele pietei imobiliare, potrivit lui Vasilescu.
"Trebuie sa vedem pe termen lung cat timp vor mai fi bani sa se cumpere aceste case vanturate, pentru ca sunt foarte putine case noi care se construiesc. Nu pot spune insa nici daca piata se prabuseste, nici daca nu se prabuseste. Trag doar un semnal de alarma asupra unui balon cu lichid fierbinte care s-ar putea sparge", a avertizat reprezentantul BNR. El a adaugat ca "este normal ca BNR sa se amestece indiferent ca operatorii pietei imobiliare vor sau nu. Le place sau nu, BNR se amesteca si se va amesteca in piata imobiliara", a afirmat Vasilescu. Interventiile BNR sunt justificate prin necesitatea combaterii efectelor decalajului intre consum si oferta, potrivit oficialului BNR.
Dezvoltarea pietei caselor a inceput in 1997, cand au fost achizitionate suprafete mari de teren, cuprinse intre 5.000 - 30.000 de metri patrati. Insa, pana in prezent, nu a fost finalizat niciun proiect de amploare, cu peste 100 de case.
"In prezent, se manifesta o crestere normala a cererii si a ofertei, tendinta care s-a manifestat si in tarile mai dezvoltate din Uniunea Europeana. Piata se va stabiliza odata cu majorarea ofertei, lucru care nu se va intampla prea curand", explica George Margescu, director general la Cefin Real Estate.
Un obstacol in calea dezvoltarii accelerate a pietei imobiliare este reprezentat de conditiile de creditare, care sunt foarte stricte in prezent, iar produsele oferite de banci nu pot fi aplicate pe piata imobiliara, afirma reprezentantul Colliers. "Piata creditului ipotecar este in crestere, dar raportata la dezvoltarea segmentului rezidential este foarte redusa", spune Georgescu.
Piata imobiliara nu poate fi coordonata de BNR, pentru ca este o piata libera care se bazeaza pe cerere si oferta. BNR poate sa influenteze indirect piata ridicand pragul de lichiditate al bancilor, care va afecta in mod direct cresterea dobanzii, afirma Radu Lucianu, partner la Eurisko.
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, anunta in urma cu doua luni ca preturile de pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana.
"Fiecare interventie a BNR este facuta cu inima stransa, pentru ca sunt interventii care taie din aripile bunastarii, deoarece creditele sunt o cale spre bunastare. BNR nu are insa alte solutii acum, in conditiile in care Romania se afla in fata unui decalaj dramatic intre consum si oferta de bunuri si servicii", explica Vasilescu.
Reprezentantii BNR considera ca, in momentul in care lucrurile se vor aseza pe piata si va exista un pret corect la terenuri si case, atunci acestea vor intra in cosul de consum.
"In ceea ce priveste pretul corect, daca privim lucrurile din punct de vedere strict al economiei de piata, vom spune ca un pret corect nu exista sau este in functie de oferta si cerere. Cererea si oferta stabilesc, insa, pretul pe termen scurt, dar pe termen lung intervin si alti factori care vor influenta aceste preturi", a mai spus Vasilescu.
Preturile apartamentelor din blocurile vechi din Bucuresti au valori similare celor inregistrate la inceputul anului, cu exceptia locuintelor din zona centrala, unde au fost raportate cresteri usoare, a declarat Sorin Lacusta, senior broker in cadrul Regatta.
El a precizat ca preturile de pe piata rezidentiala "sunt reale si reflecta situatia de pe piata", respectiv cerere mare si oferta redusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO